Menu

Vervoer

Als ondernemer altijd en overal op de hoogte met Places Nieuws

Thomas Overdijk
Vervoer
27 oktober 2017

Hardere straffen voor smartphonegebruik tijdens het rijden

Na een jarenlange daling is het aantal auto-ongelukken in Nederland gestegen met ruim 25%. De grootste boosdoener is volgens Stichting Incident Management Nederland (SIMN) smartphonegebruik. Het ministerie van Justitie heeft daarom bepaald om het smartphonegebruik van automobilisten harder aan te pakken. Veilig Verkeer Nederland (VVM) wilt zelfs celstraffen uitdelen. Telefoongebruik in het verkeer zal in het nieuwe wetsvoorstel vallen onder "roekeloosheid". Het is onder het rijden sowieso al niet toegestaan om met een mobiele telefoon in de hand te bellen, te sms-en of om gebruik te maken van Whatsapp. Handheld bellen en de telefoon tussen oor en schouder houden is ook verboden. Zelfs de telefoon bedienen in het dashboard kan een boete opleveren, mits de telefoon met stem wordt bediend. Boetes voor het gebruik van een telefoon achter het stuur bedragen doorgaans zo'n 230 euro, soms nog iets meer. Het ministerie van infrastructuur meldt dat de helft van de smartphonegebruikers in Nederland hun telefoon ook achter het stuur gebruikt. In Nederland zijn er zo'n tien miljoen personen met een smartphone. Een boete is echter niet genoeg volgens Veilig Verkeer Nederland. De kans dat automobilisten door de politie worden gepakt is erg laag. VVN pleit nu voor een nieuwe maatregel: personen die gebruik maken van hun smartphone achter het stuur een celstraf opleggen. De straf zou dan net zo streng zijn als bij dronken rijden.

Thomas Overdijk
Vervoer
24 oktober 2017

Minstens 400 werknemers ontslagen bij Tesla

Er zijn afgelopen week ruim 400 werknemers ontslagen bij het Amerikaanse autobedrijf Tesla van ondernemer en ingenieur Elon Musk. Tesla heeft laten weten dat de werknemers zijn ontslagen omdat ze niet goed presteerden. Tesla is een bedrijf met meer dan 33.000 werknemers en heeft momenteel meer dan 2.000 vacatures online staan. Onlangs vonden de jaarlijkse functioneringsgesprekken plaats waarna minimaal 400 werknemers ontslag hebben gekregen. Naar verwachting zijn het er een stuk meer. Het bedrijf heeft echter geen concrete cijfers uitgebracht. Onlangs heeft het elektrische autobedrijf een nieuwe auto op de markt gebracht. Het nieuwe voertuig was iets goedkoper dan de andere Tesla-auto"s. Op deze manier wilde Tesla zich focussen op een bredere doelgroep van personen met een wat lager inkomen. De Model 3, zoals de auto heet, is echter niet goed genoeg verkocht. De verkoopcijfers waren een telleurstelling voor het bedrijf, maar volgens hen is dit niet per se de reden dat de werknemers zijn ontslagen. Tesla laat weten dat de ontslagen niet anders zijn verlopen dan bij de meeste andere bedrijven. Het aantal is gewoon hoog omdat er ook zo veel mensen bij Tesla werken, zo stelt zij. Er zijn tot nu toe slechts 260 Model 3-auto"s geproduceerd terwijl de verwachting was dat er zo'n 1.500 verkocht zouden worden in het derde kwartaal. Het overgrote deel van de auto"s die wel geproduceerd zijn, zijn bij het personeel terecht gekomen.

Thomas Overdijk
Vervoer
24 oktober 2017

Delft en Eindhoven grote winnaars World Solar Challenge

Studenten van de TU Delft die het Nuon Solar Team vertegenwoordigden bij de World Solar Challenge in Australië hebben voor de zevende keer gewonnen. Ook heeft het Solar Team Eindhoven gewonnen in de categorie Cruiser Class. Met de zonnewagen Nuna7 heeft de TU Delft wederom de Bridgestone World Solar Challenge gewonnen in Adelaide, Australië. De auto legde een parcours van 3.000 kilometer af in vier dagen met zo'n 80 kilometer per uur. De World Solar Challenge wordt jaarlijks gehouden om de ontwikkeling van milieuvriendelijke auto"s en technologie op het gebied van zonne-energie te stimuleren. Er zijn ook verschillende categorieën waar de organisatie van de Solar Challenge onderscheid in maakt. Een daarvan is de Cruiser Class: de categorie voor praktische solar-auto"s en acceptatie van de auto in een bepaald marktsegment. De prijs binnen deze categorie werd meegenomen door Solar Team Eindhoven. De auto van Solar Team Eindhoven reed met ongeveer 70 kilometer per uur de afstand van 3.000 kilometer volledig op zonne-energie. Het team van TU Eindhoven reed in tegenstelling tot de auto van de TU Delft in een gezinsauto. Zij legde het traject af met vijf passagiers. Slecht weer Tijdens de World Solar Challenge 2017 zat het weer niet bepaald mee. Er was sprake van veel wind en wat nog problematischer was: veel bewolking. Voor een race waarbij de auto"s afhankelijk zijn van zonne-energie, is de zon natuurlijk niet geheel onbelangrijk. Hoewel zo nu en dan de zonne-energie niet even goed ingezet kon worden, hebben de teams de afstand af kunnen leggen zonder gebruik te maken van de batterij.


Even geduld alstublieft...