Places logo
Menu

Nationale Fiets naar je Werk-dag: fietsen voor belastingvoordeel en minder verzuim

Nationale Fiets naar je Werk-dag: fietsen voor belastingvoordeel en minder verzuim

Donderdag 31 mei is de 12e editie van de Nationale Fiets naar je Werk-dag. Een dag om werkgevers en -nemers te stimuleren om met de fiets naar het werk te gaan. Afgelopen april rapporteerde het Centraal Bureau voor de Statistiek al cijfers over de verplaatsing van personen naar hun werk. Hieruit blijkt dat bij afstanden van 1 tot 3,7 kilometer 59,7 procent van de verplaatsingen met de fiets wordt gedaan. Hiervan gaat bijna een vierde nog met de auto. Tussen 3,7 en 15 kilometer wint de auto het steeds meer van de fiets en bij 15 kilometer of meer heeft de fiets nog maar een aandeel van 1,8 procent.

Stimuleren vanuit werkgever

Vooral op de korte afstanden kan nog veel terrein gewonnen worden door de fiets. De Nationale Fiets naar je Werk-dag, georganiseerd door FiscFree, roept naast individuen ook werkgevers op aandacht te besteden aan deze dag. Fietsen naar het werk, en dus bewegen, heeft namelijk voordelen op het gebied van gezondheid en creativiteit. Het aanschaffen van een fiets kan gepaard gaan met veel belastingvoordeel.

Het Nationale Fietsplan

Vanuit de overheid is er een regeling waar via u een fiets kunt aanschaffen voor uw werknemers. Het plan is relatief vrij, u mag zelf kiezen hoe vaak u een fiets koopt voor uw werknemers. Ook zijn er geen verplichte woon-werkritten vastgesteld (dit was eerder 50%) en maakt het type fiets niet uit. Verder is er geen maximaal verrekenbaar bedrag op brutoloon, dit was voor 2015 nog wel het geval. De aanschaf van de fiets kan eventueel verrekend worden met dit brutoloon of met de vakantiedagen, dit zorgt voor belastingvoordeel van zowel werknemer als -gever.

Minder verzuim

Uit eerder onderzoek door TNO in opdracht van de overheid bleek al dat werknemers die regelmatig naar hun werk fietsen minder vaak ziek zijn. Het vermindert ook het risico op vroegtijdig overlijden. Wanneer 74.000 meer mensen met de fiets naar het werk gaan zou dit al 27 miljoen per week kunnen opleveren. Om fietsen naar het werk te stimuleren, zijn er in sommige gevallen wel een aantal faciliteiten nodig. Zoals het aanbieden van douchemogelijkheden en het creëren van fietsenstalling.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!