Places logo
Menu

Onderzoek ZZP Barometer: Zzp'er beweegt meer dan gemiddelde Nederlander

Onderzoek ZZP Barometer: Zzp'er beweegt meer dan gemiddelde Nederlander

iedereen is er wel een sport die bij hem of haar past. Naar de positieve effecten van sporten op je gezondheid zijn verschillende onderzoeken gedaan. Zo is bewezen dat sport kan helpen om beter in je vel te zitten en is aangetoond dat regelmatig sporten leidt tot minder verzuim onder medewerkers. ZZP Barometer voerde in opdracht van Centraal Beheer een onderzoek uit met interessante uitkomsten die zeker in dit rijtje van positieve effecten thuishoren. Vandaag is dit onderzoek gepubliceerd en in dit artikel lees je alle ins en outs.

Onderzoek ZZP Barometer

Het onderzoek vergelijkt de resultaten van een online enquête onder 774 zzp'ers met de resultaten van de Eurobarometer. Dat laatste onderzoek is gehouden onder een representatieve steekproef van alle inwoners van Nederland. Ons land kent inmiddels bijna 1,2 miljoen zzp'ers en steeds meer Nederlanders maken de keuze om zelfstandig (of als zelfstandige ondernemer) aan de slag te gaan.

Sportieve zzp'er

Bijna de helft van de zzp'ers sport regelmatig en bijna een kwart van de zzp'ers geeft aan met enige regelmaat te sporten. De gemiddelde Nederlander loopt op dat gebied flink achter: slechts 6% sport regelmatig en 31% gaat zelfs nooit sporten. Ter vergelijking: van de zzp'ers sport slechts 7% nooit.

Zzp'ers zitten minder

Een kantoorbaan brengt met zich mee dat je jouw werktijd grotendeels zittend doorbrengt, wat niet bepaald bevorderlijk is voor de gezondheid. Goed nieuws voor zzp'ers: slechts 12% van alle zzp'ers zit meer dan 8,5 uur per dag. Bij de gemiddelde Nederlander is dit 32%. Het gemiddelde aantal uren dat een zzp'er zit ligt dan ook een stuk lager dan dat van de gemiddelde Nederlander: 6,3 uur per dag tegenover 8,2 uur per dag.

Lager ziekteverzuim

Dat bewegen en minder zitten werpt zijn vruchten af: zzp'ers zijn veel minder vaak ziek. De gemiddelde Nederlander verzuimt bijna zeven werkdagen per jaar, zo blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden. Een groot verschil met de zzp'er: die verzuimt per jaar gemiddeld iets meer dan twee dagen.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!