Places logo
Menu

Achternamen Deventer net zo veelzijdig als de stad zelf?

Achternamen Deventer net zo veelzijdig als de stad zelf?

Deventer is een van de oudste steden van Nederland. Niet zo gek dus dat de stad voorzien is van een bezienswaardig monumentaal centrum. Inmiddels is Deventer uitgegroeid tot een veelzijdige stad met ruim 80.000 inwoners. Daarnaast is de stad gelegen aan rivier de IJssel en omgeven door mooie natuur. Zijn de meest voorkomende achternamen van inwoners van Deventer net zo veelzijdig als de stad zelf? Places.nl zocht het voor je uit.

Veel plaatsaanduidingen

Niet heel verrassend staat een van de meest voorkomende achternamen van Nederland, de naam Jansen, op nummer één in de top 20. Opvallend is dat het lijstje ook veel toponiemen kent zoals Bos (2), Beek (5), Berg (6) en Dijk (12). Deze namen geven aan waar men vandaan kwam of welk gebied of landgoed men vroeger bezat. Zo zou de achternaam Berg gerelateerd kunnen zijn aan het hoogste deel van het middeleeuwse Bergkwartier en zou de naam Dijk gerelateerd kunnen zijn aan de dijkdoorbraken waar Deventer door de eeuwen heen regelmatig mee te kampen had.

Bestuurlijke functies voor Meijer en Scholten

Twee veel voorkomende achternamen kennen ook een bestuurlijk verleden, namelijk de namen Meijer (9) en Scholten (19). Meijer is in het Latijn afkomstig van het woord 'maior' en stond voor opzichter of vertegenwoordiger van de heer bij het bestuur. Scholten wijst op de bestuurlijke functie 'schout'. De schout was een ambtenaar met bestuurlijke taken en zorgde voor het handhaven van de openbare orde.

Top 20 meest voorkomende achternamen

Onderstaande lijst is een top 20 van de meest voorkomende achternamen in Deventer. Staat jouw achternaam ertussen?

achternamen deventer
De top 20 is samengesteld op basis van het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl. De betekenissen van de achternamen zijn afkomstig uit de CBG Familienamenbank.

Foto: Canva

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!