Places logo
Menu

Omliggende gebieden kenmerken meest voorkomende achternamen van Sint-Michielsgestel

Omliggende gebieden kenmerken meest voorkomende achternamen van Sint-Michielsgestel

Sint-Michielsgestel is een plaats in Noord-Brabant en ligt in de omgeving van Den Bosch. In de plaats vinden we de beltmolen die tegenwoordig is omgebouwd tot woning en de rivier de Dommel. Door dit rivierlandschap zijn er verschillende grondgebieden in Sint-Michielsgestel. Zo zijn er veengronden, esgronden en dekzanden. Ook is er in de omgeving landbouwgebied. Tijdens carnaval krijgt deze plaats de naam Bokkendonk. Places.nl onderzocht of de meest voorkomende achternamen in Sint-Michielsgestel typerend zijn voor de plaats.

Zeldzaam namen aan de top

De top 20 meest voorkomende achternamen wordt aangevoerd door een naam die maar enkele keren in Nederland voorkomt, namelijk Aa. Op de tweede plek staat de achternaam Grinsven. Ook deze naam komt niet vaak voor in andere delen van het land. Deze naam is overigens een herkomstnaam, wat duidt op waar iemand vroeger vandaan kwam.

Interessante betekenissen

Een aantal namen heeft een interessante betekenis. De achternaam Schellekens (plek 16) is een patroniem bij de voornaam Schelleken. Ook is het een vleivorm van Schel, wat verwijst naar het oude woord voor een knecht. De achternaam Verhagen (plek 18) is een samentrekking van de achternaam 'van der Hagen' en is een toponiem. Dit betekent dat de naam verwijst naar een woonplek of plaats. In dit geval gaat het om een terrein dat vol stond met struiken, een haag of een bos.

Beroemde namen

Op plek 8 vinden we de naam Groenendaal. Deze naam is een adresnaam en verwijst naar de vroegere locatie waar men woonde. Deze achternaam zal een belletje doen rinkelen in deze regio. Sint-Michielsgestel is al meerdere jaren actief in veldrijden, waarbij Richard Groenendaal in 2000 wereldkampioen werd. Vanaf 2009 wordt elk jaar de internationale Grand Prix Groenendaal gereden, wat naast een mooi eerbetoon tevens een leuke verwijzing is naar deze veel voorkomende achternaam.

Verwijzingen naar omliggende gebieden

Wat nog meer opvalt in deze lijst is het aantal namen dat verwijst naar omliggende gebieden en plaatsen. Op plek 14 vinden we de naam Boxtel, verwijzend naar de plaats Boxtel dat ongeveer 6 kilometer verderop ligt. Op plek 15 staat de achternaam Zoggel. Dit is een voormalig buurtschap in Uden. Ook vinden we op plek 19 en plek 20 de achternamen Erp en Vught, beiden verwijzend naar plaatsen en gebieden in de regio rondom Sint-Michielsgestel. We kunnen dus zeker stellen dat het omliggende gebied invloed heeft gehad op de meest voorkomende achternamen.

Top 20 meest voorkomende achternamen

Benieuwd welke namen er nog meer in staan? Lees dan snel verder. De lijst is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl.

Foto: Canva

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!