Places logo
Menu

Veel toponiemen en adresnamen in Udense top 20 achternamen

Veel toponiemen en adresnamen in Udense top 20 achternamen

Uden is een plaats in het oostelijke deel van de provincie Noord-Brabant en heeft zo'n 36.000 inwoners. De plaats werd waarschijnlijk in de IJzertijd al bewoond. In de middeleeuwen had Uden een belangrijke economische functie, namelijk de markt. Boeren verkochten hier al hun producten, zoals vee en landbouwartikelen. Maar wat hebben de achternamen uit Uden te maken met het verleden van de plaats? Platform Places.nl maakte een top 20 aan de hand van data van Telefoonboek.nl

Van Der Wijst

Van Der Wijst staat op de zevende plek en komt dus veel voor in Uden. Waarschijnlijk heeft dit te maken met de Peelrand, een geologische breuklijn die door de provincies Limburg en Noord-Brabant loopt. Een 'wijst' is een verschijnsel dat komt kijken bij een breuklijn. Als het regent, wordt het water bij een breuklijn naar de oppervlakte geduwd. Dit komt door de druk en zware ijzerafzettingen. Dit ijzerhoudend water komt in contact met zuurstof en deze roesten zich met het dekzand en vormen dan ijzeroerlagen. Deze ijzerhoudende verschijnselen worden wijst genoemd, hier komt de achternaam Van Der Wijst waarschijnlijk vandaan komt.

Veel toponiemen en adresnamen in de lijst

Uden heeft veel toponiemen en adresnamen als achternamen. Dit houdt in dat achternamen uit een bepaalde plaats of streek komen of dat achternamen aanduiden waar men vroeger woonde. Zo zijn Elzen, Boxtel, Berg, Dijk, Heuvel en Lanen allemaal toponiemen of adresnamen. Elzen is een toponiem en verwijst naar een streek bij Boekel, een gemeente ten zuiden van Uden. De naam Boxtel is ook een toponiem en komt uit de plaats en gemeente Boxtel, net als Uden gelegen in Noord-Brabant. Lanen is net als de andere twee een toponiem, Lanen is namelijk een wijk in Rosmalen, een plaats in Noord-Brabant. Dijk, Berg en Heuvel zijn adresnamen. Waarschijnlijk woonden deze mensen vroeger naast een dijk, berg of heuvel.

Patroniemen

Verder zijn er ook enkele patroniemen in de lijst. Een patroniem is een naam die weer afstamd van een andere naam, zoals een voornaam. Zo zijn Jansen en Janssen ontstaan uit Jan, is Hendriks ontstaan uit Hendrik en is Peters ontstaan uit Peter.

Top 20

Aan de hand van data van Telefoonboek.nl is er een top 20 van meest voorkomende achternamen in Uden opgesteld. Staat jouw achternaam ertussen?

Foto: Canva

Top 20 meest voorkomende achternamen in Uden

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!