Places logo
Menu

Meest voorkomende achternamen Winschoten verwijzen naar omgeving

Meest voorkomende achternamen Winschoten verwijzen naar omgeving

Winschoten is een stad gelegen in de provincie Groningen en heeft in de 19e eeuw symbolisch stadsrechten gekregen. Winschoten heeft de bijnaam 'Molenstad' omdat er in de gemeente drie molens staan. Daarnaast is de stad ook bekend als de 'Rozenstad' omdat er zoveel rozenkwekers in de regio zijn. Deze stad kent dus vele bijnamen die zich kenmerken door eigenschappen van het gebied van de plaats. Places.nl onderzocht of dit ook geldt voor de meest voorkomende achternamen van Winschoten.

Waar komt de naam Winschoten vandaan?

Voordat we onderzoeken welke achternamen het vaakst voorkomen, is het ook de moeite waard om te duiken in de historie van de naam Winschoten zelf. Er zijn verschillende verklaringen te vinden voor de naam van de stad. Winschoten wordt voor het eerste gebruikt in de 14e eeuw. -Schoten verwijst naar hoger liggend land, wat kan verwijzen naar een hoger gelegen plek bij veengrond. Win- verwijst naar een Germaans woord wat neerkomt op weiland of hooiland.

Veel beroepsnamen in top 20

Opvallend is dat er in de top 20 meest voorkomende achternamen van Winschoten veel beroepsnamen voorkomen. Deze namen verwijzen naar het beroep dat men vroeger uitoefende. Op plek 1 vinden we de achternaam Kuiper, een naam die verwijst naar het beroep waarin men vroeger tonnen maakte. Op plek 2 staat de beroepsnaam Mulder, wat ook wel verwijst naar het beroep van een molenaar. Op plek 16 staat de achternaam Ruiter, ook deze naam is een beroepsnaam en verwijst naar iemand die ruiter was. Daarnaast kan deze naam ook duiden op een huis of schip dat 'De Ruiter' heette. Een andere verklaring is dat deze naam herleid is van het Duitse Reuter.

Achternamen verwijzen naar ligging

Op plek 3 staat de achternaam Veen, wat in dit geval verwijst naar de grond waarop Winschoten is gebouwd. De achternamen Boer (plek 10), Jager (plek 12) en Ploeger (plek 15) zouden daarnaast kunnen duiden op de bosrijke en agrarische omgeving rondom Winschoten, waar men vroeger deze beroepen uitoefende.

Top 20 meest voorkomende achternamen van Winschoten

Hieronder vind je de lijst met de meest voorkomende achternamen van Winschoten. De lijst is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl.

Foto: Canva

Ook interessant

Gratis adviesgesprek?We bellen je terug!

Wil jij een gratis adviesgesprek met een van onze online adviseurs op een door jou gekozen tijdstip? Vul dan je telefoonnummer in en wij nemen vrijblijvend contact met je op!

callme callme
Kies datum/tijdJe wordt momenteel gebeld op:


Toets 1 om in verbinding te komen met ons.
Wij hopen je goed van dienst te zijn! Bedankt voor je aanvraag
Je wordt rond gebeld op:

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!