Places logo
Menu

Werknemers stimuleren om te sporten door sportfaciliteiten aan te bieden, een goed idee?

Werknemers stimuleren om te sporten door sportfaciliteiten aan te bieden, een goed idee?

De Nederlandse Norm Gezond Bewegen ligt op 30 minuten. Dit betekent dat wij minimaal 30 minuten per dag intensief moeten bewegen om een goede gezondheid te behouden. Ondanks dat veel mensen van het bestaan van deze norm weten, houden toch maar weinig mensen zich hier aan. Ook op de werkvloer is dit te merken: de helft van de werkzame bevolking beweegt te weinig. Bedrijven stimuleren werknemers op allerlei manieren, zoals sporttoernooien of korting op een fitnessabonnement. Dat laatste is veruit de populairste manier waarop bedrijven hun werknemers actief proberen te krijgen: 68% van de grote bedrijven biedt deze mogelijkheid. In dit artikel lees je alles wat je wil weten over het aanbieden van sportfaciliteiten aan medewerkers.

Bewegingsprogramma's hebben effect

Als je vanuit je onderneming een bewegingsprogramma aanbiedt, investeer je in de motivering en productiviteit van je medewerkers. Dat heeft zeker voordelen voor je onderneming. Voor nieuw talent is een sportvergoeding aantrekkelijk en de fysieke en mentale gezondheid van de werknemers verbetert. Bovendien zal regelmatig sporten de kosten van verzuim van de medewerkers verminderen. Uit onderzoek van Gympass blijkt dat regelmatig sporten het verzuim met 4,1 dag per werknemer per jaar terugdringt. Dit valt onder andere te verklaren door het feit een op de acht medewerkers stress ervaart en dat dertig procent van het ziekteverzuim stress gerelateerd is. Ruim de helft van alle werknemers geeft aan te sporten voor de mentale conditie, door sporten maken ze even hun hoofd leeg.

Werknemers en werkgevers vinden sport belangrijk

Uit onderzoek van Randstad blijkt dat ruim de helft (55%) van de Nederlandse werknemers merkt dat regelmatig sporten inderdaad een positief effect heeft op de prestaties op de werkvloer. Hoe gaan werknemers meer sporten? Een grote drijfveer blijkt het kijken van sport. Meer dan de helft van de Nederlanders kijkt graag naar sport, zowel live als op televisie. Het kijken naar sport zorgt er bij een derde van de Nederlandse werknemers voor dat ze zelf ook zin krijgen om te gaan sporten. Niet alleen voor werknemers blijkt sport belangrijk, ook voor werkgevers wordt het steeds belangrijker om werknemers daarbij te ondersteunen. In de werkelijkheid worden op dit gebied al goede stappen ondernomen: 35% van de werknemers krijgt (korting op) sportfaciliteiten aangeboden en bijna 20% van de werknemers mag zelfs onder werktijd sporten.

Werkkostenregeling: bedrijfsfitness betalen voor medewerkers

Als je als werkgever bedrijfsfitness betaalt voor de werknemers, kan dat een aftrekbare last vormen. Bij bedrijfsfitness gaat het om de conditie- of krachttraining van werknemers die georganiseerd of geïnitieerd wordt door de werkgever en die plaatsvindt onder deskundig toezicht. Sinds 2011 kunnen bedrijven gebruikmaken van de werkkostenregeling (WKR) en sinds 1 januari 2015 is de WKR verplicht voor elke werkgever. Voorheen waren er verschillende regels voor het fietsplan, bedrijfsfitness, devices van de zaak en noem zo maar op. De nieuwe WKR houdt in dat werkgevers 1,4% van de totale fiscale loonsom van de organisatie, ook wel forfaitaire ruimte genoemd, besteden aan vergoedingen en verstrekkingen. Dit percentage is later verhoogd naar 1,5%, omdat 1,4% in de praktijk laag bleek.

Sportkosten zzp'er zijn niet aftrekbaar

Ben jij zzp'er en wil je sporten met een gunstige belastingregeling? Helaas is dat niet mogelijk en zijn de kosten niet aftrekbaar zoals in de bovenstaande situatie wel het geval was. Een aftrekregeling is echt alleen bedoeld voor werknemers en een vergelijkbare regeling voor ondernemers bestaat helaas niet. Er is namelijk geen sprake van bedrijfsfitness volgens de definitie die eerder in het artikel gegeven. Uren die je aan sporten besteedt tellen ook niet mee voor het urencriterium.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!