Places logo
Menu

ZZP'er: Wat betekenen de bezuinigingen voor u?

ZZP'er: Wat betekenen de bezuinigingen voor u?

Afgelopen Prinsjesdag heeft de regering haar plannen voor het komende jaar bekend gemaakt. Voor heel Nederland zijn er grootschalige bezuinigingen aangekondigd, zo ook voor de Zelfstandigen Zonder Personeel. In deze blog leest u welke plannen er met betrekking tot de ZZP'er zijn gemaakt.

Zelfstandigenaftrek

Iedere zelfstandige ondernemer in Nederland kon tot op heden gebruik maken van de zelfstandigenaftrek. Dit is een forse aftrekpost. Het belastbaar inkomen van een ZZP'er kon tussen de €0,- en €35000,- per jaar minder worden wanneer u deze aftrekpost mocht toepassen. Het kabinet heeft besloten om 300 miljoen te bezuinigen op deze zelfstandigenaftrek, wat in 2015 gerealiseerd moet zijn. Het is nog niet precies duidelijk hoe deze bezuiniging eruit zal zien maar wel is duidelijk dat de ZZP'er flink moet inleveren. Ondanks dat onlangs door het CBS bekend werd gemaakt dat zelfstandigen er in 2012 al 2,7% op achteruit zijn gegaan terwijl de rest van Nederland gemiddeld slechts 0,4% hoefde in te leveren . Als de bezuinigingen op de zelfstandigenaftrek doorgaat zal dat percentage voor zelfstandigen nog negatiever uitpakken.

Wat zijn hier de gevolgen van?

Door de financiële crisis en de aangekondigde bezuinigingen op de zelfstandigenaftrek kunnen veel ZZP'ers het naar verwachting financieel niet langer opbrengen om zelfstandig te ondernemen. Gelukkig hebben gemeenten verschillende maatregelen genomen om dit te voorkomen. Zo is er in Den Haag een initiatief gestart ZZP'ers te helpen door goedkoop flexibele werkplekken aan te bieden. Hier kunnen ZZP'ers in alle rust werken, is er wifi beschikbaar en is het tevens een platform om met andere ondernemers in contact te komen. Ten tweede kunnen ZZP'ers gebruikmaken van een overbruggingskrediet. Dit is een aflossingsvrije lening bij de gemeente van maximaal €1200 per maand die ZZP'ers kan helpen het hoofd boven water te houden. Deze lening is alleen beschikbaar wanneer de zelfstandigen aantoonbaar last hebben van de crisis en een degelijke bedrijfsvoering hebben.

ZZP'ers in gemeenten

Doordat steeds meer ZZP'ers in de problemen komen moet de gemeente steeds vaker bijspringen met speciale voorzieningen of kredieten. Doordat ZZP'ers al gauw 15% van het aantal werkenden in een gemeente vormen kan dit een grote aanslag zijn voor de gemeenten zelf. Henk Kool, wethouder van Werkgelegenheid van Den Haag vreest dat de nieuwe maatregelen slecht uitpakken voor zijn stad. "Als het inkomen van deze mensen nog meer daalt, houden ze het mogelijk niet meer vol. Vervelend voor hen, maar ook voor Den Haag', zegt Kool. Ook Hans Spigt, wethouder Werk en Inkomen in Utrecht maakt heeft zijn zorgen in de media uitgesproken. De gevolgen van de bezuinigingen op ZZP'ers gaan dus verder dan de zelfstandigen zelf, ook gemeenten krijgen er last van.

ZZP-vangnet

Ondanks dat de gemeenten er meer last van krijgen is het wel zaak dat ZZP'ers op tijd aan de bel trekken. 'Als je ondernemers nog langer laat aanmodderen en nog meer schulden laat maken, zijn ze straks nog verder van huis en hun gezin ook', zegt Linde Gongrijp van FNV Zelfstandigen. De vangnetregelingen van gemeenten voor ZZP'ers zijn nog relatief onbekend en het aanvragen van een overbruggingskrediet is een tijdrovende procedure. Toch is het belangrijk dat ZZP'ers hier weet van krijgen en er ook iets mee doen, het vangnet is er niet voor niets. Hoe de bezuinigingsmaatregelen daadwerkelijk gaan uitpakken is nog niet duidelijk maar dat ZZP'ers, net als de rest van Nederland, er last van gaan krijgen wél. Neem eens een kijkje op de website van uw gemeente wat er voor u als zelfstandige wordt georganiseerd. Er zijn ongetwijfeld initiatieven vanuit verenigingen of de gemeente zelf, dus doe er uw voordeel mee.

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!