Places logo
Menu

Afkoelende Chinese economie zorgt voor tegenvallende cijfers voor Apple en enkele Europese bedrijven

Afkoelende Chinese economie zorgt voor tegenvallende cijfers voor Apple en enkele Europese bedrijven

Wegens tegenvallende cijfers zou Apple in het eerste kwartaal van 2019 minder iPhones gaan produceren. De tegenvallende cijfers zouden vooral komen door een tegenvallende vraag naar de nieuwe iPhone in China. De economie zou daar namelijk minder hard groeien dan verwacht. Ook een aantal Europese bedrijven die luxe goederen verkopen hebben last van de afkoelende economie in China.

Tegenvallende cijfers

Eerder waarschuwde Apple al voor lagere kwartaalcijfers dan in eerste instantie werd verwacht. Niet alleen Apple lijkt de dupe te zijn van een minder hard groeiende Chinese economie. Europese luxe goederen bedrijven zoals Prada, Swatch en Christian Dior hebben ook dalende beurskoersen. De Europese luxe goederen bedrijven verkopen hun producten aan dezelfde markt als Apple. China vormt voor hun verreweg de belangrijkste afzetmarkt.

Economie

De Chinese economie is het derde kwartaal met 6,5 procent gegroeid in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Er was een groei van 6,6 procent verwacht. De economische groei in China is momenteel op zijn zwakste punt sinds 1990. Er wordt verwacht dat de Chinese economie dit jaar nog met iets meer dan 6 procent zal groeien, de jaren erna zal de economie met lagere percentages groeien. Er zijn vooral zorgen over de Chinese vastgoedmarkt en de handelsoorlog met de Verenigde Staten.

Chinese markt

De viering van het Chinese nieuwjaar, welke op 5 februari begint, is een goede test voor de luxegoederen sector. Rond die tijd nemen veel Chinezen vakantie en gaan in die periode gaan shoppen. Er wordt verwacht dat Chinezen meer geld uitgeven in hun eigen land in plaats van over de grens. Er is namelijk al enige tijd een verschuiving gaande naar meer binnenlandse consumptie.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!