Places logo
Menu

Producentenvertrouwen in Nederland stabiel, daling in Duitsland

Producentenvertrouwen in Nederland stabiel, daling in Duitsland

Elke maand maakt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) bekend hoe het in Nederland gesteld is met het producentenvertrouwen. Het producentenvertrouwen is een weergave van de stemming van ondernemers in de Nederlandse industrie. Gemiddeld genomen was het vertrouwen de afgelopen 20 jaar 1,0.

Ontwikkeling producentenvertrouwen in Nederland

De hoogste waarde van het producentenvertrouwen werd in februari 2018 gemeten, toen het op 10,9 stond. Tijdens de economische crisis was het producentenvertrouwen erg laag. In februari 2009 werd de laagste waarde gemeten, namelijk -23,5. In 2019 lag het vertrouwen in januari op 5,8. Het vertrouwen werd iets positiever en liet vervolgens een lichte daling zien. In juli was het vertrouwen weer iets hoger dan de maand ervoor. In augustus is het vertrouwen dezelfde waarde als vorige maand, 3,9.

Ondernemers geven aan positief te zijn over de productie verwachting voor de komende 3 maanden. Daarnaast waren producenten in de textiel-, kleding- en lederindustrie het meest optimistisch. In transportmiddelen sector waren producenten opnieuw pessimistisch. Deze trend was ook in vorige maanden al zichtbaar.

Vertrouwen Duitse producenten

Het vertrouwen van Duitse industriële producenten laat opnieuw een daling zien. Na 2009 zijn ondernemers hier niet meer zo negatief geweest. Ook de dagproductie van de Duitse industrie kromp in juni ruim 6 procent vergeleken met een jaar eerder. Vandaag maakte NU.nl bekend dat de dip in de Duitse economie wordt veroorzaakt door de Brexit en niet door de handelsoorlog tussen de VS en China. Voor Duitsland is Groot-Brittannië het op vier na belangrijkste exportland. Ten opzichte van vorig jaar is de export al met 15 procent gedaald.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!