Places logo
Menu

''De markt voor Offshore windenergie is niet rendabel''

''De markt voor Offshore windenergie is niet rendabel''

Volgens topman Peter Berdowski van baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis is Offshore windenergie geen rendabele markt, dat zei hij in een interview met Het Financiële Dagblad. Hij noemt de risico's en het rendement ''onverantwoord uit balans''.

Berdowski zegt dat de infrastructuur voor windparken op zee steeds complexer wordt. De parken worden groter en worden vaak steeds verder op zee gebouwd, waar het water dieper is. Ook lopen overheidssubsidies terug voor het bouwen en exploiteren van windmolenparken en voor het Net op Zee, het netwerk waarmee de op zee gewonnen windenergie wordt doorgegeven aan het landelijke elektriciteitsnet. Ondanks dat de prijzen voor offshore windenergie naar verwachting zullen dalen, betekent dit volgens Berdowski dat de beloning snel zal teruglopen.

Tijdsdruk in onvolwassen sector

Op dit moment ondervindt de Nederlandse Offshore windenergie veel tijdsdruk door het beoogde tijdsplan van de overheid. Daarnaast blijken onderdelen in de windenergie een stuk minder gestandaardiseerd dan in de oliesector. Volgens Berdowski komt dat omdat de sector nog minder volwassen is. Het niet behalen van het tijdsplan zal zorgen voor schade die al snel in de tientallen miljoenen euro's zal lopen. Doordat steeds meer toeleveranciers energie-projecten naar zich toe trekken, komen dus ook deze schaderisico's steeds meer bij hun te liggen.

Offshore windenergie

Offshore windenergie in Nederland is een relatief nieuwe economische activiteit die veel werk zal genereren, maar vooral veel duurzame energie zal opleveren. Samen met omringende landen heeft de Nederlandse regering ambitieuze doelen gesteld in het EnergieAkkoord. Tot 2023 moet er 4 gigawatt (GW) aan extra offshore-windvermogen worden opgesteld in de Nederlandse offshore wateren. Concreet zijn dat ongeveer 1000 nieuwe windmolens.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!