Places logo
Menu

De arbeidsmarkt verandert: Twintigers beleven mijlpalen steeds later

De arbeidsmarkt verandert: Twintigers beleven mijlpalen steeds later

De arbeidsmarkt is aan verandering onderhevig. Dit komt onder andere doordat twintigers van 2018 mijlpalen later bereiken dan die van 10 jaar geleden. Zo gaan zij nu later uit huis, volgen ze langer onderwijs en duurt het langer voor ze een koophuis hebben. Ook is de leeftijd waarop ze samenwonen en kinderen krijgen gestegen. Dit blijkt uit onderzoek van het CBS.

Arbeidsrelaties

Flexibele arbeidsrelaties zijn steeds normaler geworden vergeleken met een aantal jaar geleden. Dit is ook de reden dat de huidige twintigers op veel latere leeftijd een vaste arbeidsrelatie hebben. In 2018 had de helft van de 27-jarigen een vaste arbeidsrelatie terwijl in 2008 de helft van de 24-jarigen een vaste arbeidsrelatie had.

Onderwijs

Dit komt onder andere doordat twintigers langer onderwijs volgen, waardoor zij pas op een later moment de arbeidsmarkt betreden. Een groot deel volgt een hbo- of universitaire opleiding, waardoor zij langer studeren.

Studieschuld

Twintigers gaan pas later het huis uit. Vooral studerende jongeren blijven langer thuis wonen. Het CBS liet al eerder weten dat er minder studenten op kamers gingen door het sociaal leenstelsel. Wat nog wel terug te zien is, is dat vrouwen eerder het huis uitgaan dan mannen.

Kinderen

Doordat alle mijlpalen opschuiven en later plaatsvinden, gaan twintigers ook pas op latere leeftijd samenwonen. Ook de gemiddelde leeftijd waarop mensen trouwen is met ruim een jaar gestegen. Voor vrouwen ligt dit gemiddelde nu op 31,5 jaar en voor mannen op 33,9 jaar. De twintigers beginnen ook later aan kinderen. De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen voor het eerst een kind krijgen is op dit moment 29 jaar. De trend dat vrouwen pas op latere leeftijd aan kinderen beginnen is ook terug te zien in andere landen.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Places Lokale SEO!