Places logo
Menu

Mogelijk nieuwe plannen voor het nabestaandenpensioen

Mogelijk nieuwe plannen voor het nabestaandenpensioen

Op verzoek van minister Koolmees van Sociale Zaken werken vakbonden en werkgevers het idee uit dat partners van overleden werknemers in de toekomst mogelijk vijf jaarsalarissen van het pensioenfonds ontvangen als nabestaandenuitkering. Hierbij kan de partner kiezen voor een uitkering die wordt uitgesmeerd over vijf jaar of een levenslange uitkering. Het voorstel, wat in handen is van de Volkskrant, moet ervoor zorgen dat een grote armoedeval bij het overlijden van een partner wordt voorkomen.

Huidige regeling

In de huidige regeling is de pensioenoverdracht goed geregeld wanneer de overledene met pensioen was. Hierbij wordt een basisuitkering uitgekeerd en daarop een nabestaandenpensioen wanneer de overledenen in loondienst was. In 2018 telde Nederland ongeveer 120.000 mannen en vrouwen van wie de partner overleed voordat hij of zij 65 jaar oud was. In dat geval is er sprake van uitkering van een basisuitkering en kan een armoedeval voorkomen.

Algemene Nabestaandenwet (ANW)

Eind vorige eeuw is de Algemene Nabestaandenwet in het leven geroepen. Hierdoor ontstaat de armoedeval. Een verklaring hiervoor is dat de term 'partner' in veel pensioenregelingen anders is. Dit kan leiden tot teleurstelling bij mensen die verwacht hadden een nabestaandenpensioen te krijgen, maar ineens niet blijken te voldoen aan de regels.

Sceptisch over het nieuwe plan

Pieter Omtzigt van het CDA blijft sceptisch over dit nieuwe plan. Hij vindt dat het goed zou zijn als naast de uitkering een deel van de opgebouwde pensioenpot beschikbaar blijft voor de nabestaanden. Hij stelt een levenslang ouderdomspensioen of nabestaandenpensioen voor, omdat dit er ook zou zijn geweest als de persoon na de AOW-leeftijd overleden was.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!