Veel draagvlak onder Nederlanders voor rekeningrijden, en dan vooral voor de vlaktaksVeel draagvlak onder Nederlanders voor rekeningrijden

Zelfs automobilisten die veel kilometers maken zijn in meerderheid voorstander. Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau I&O Research in opdracht van de Volkskrant. 3.263 Nederlanders werden hiervoor ondervraagd.

Meerderheid voor rekeningrijden

58% is voor een vorm van rekeningrijden. Bij rekeningrijden betaalt de automobilist per gereden afstand. 20% is tegen een vorm van rekeningrijden. In het onderzoek werd dit verwoord als 'betalen naar gebruik', om negatieve associaties te voorkomen. In verhouding met voorgaande jaren blijkt er nu meer vraag te zijn naar rekeningrijden. Nu is 58% het eens, in 2016 was dat 53%.

Zelfs grootgebruikers zijn voor

Automobilisten die meer rijden én meer in de file staan zijn het vaker oneens met de stelling 'automobilisten moeten per gereden kilometer gaan betalen'. Toch is een meerderheid van de mensen die de meeste kilometers maken het eens met de stelling: 47% tegenover 31% die zich er niet in kan vinden. Wel gaven de respondenten aan het belangrijk te vinden dat het openbaar vervoer beter en goedkoper wordt, zodat dit aantrekkelijker wordt ten opzichte van de auto. Nu gaat tweederde van de Nederlanders met de auto naar het werk. Ook het stimuleren van thuiswerken, een inhaalverbod voor vrachtwagens, het versterken van P+R-locaties en het aantrekkelijker maken van de elektrische fiets worden als serieuze opties gezien.

Vlaktaks, spitstaks of ecotaks?

Er zijn verschillende mogelijkheden voor rekeningrijden. De bekendste variant is de vlaktaks. Dit houdt in dat naarmate automobilisten meer kilometers rijden, ze meer betalen. De spitstaks houdt in dat automobilisten meer betalen tijdens de spits en minder betalen buiten de spits. Als laatste is er de ecotaks, waarbij automobilisten meer betalen wanneer hun auto meer CO2 uitstoot. De vlaktaks wordt het beste gewaardeerd: 59% van alle Nederlanders is positief over deze variant. Waarom deze variant zo populair is? Deze optie vinden Nederlanders het eerlijkst.

Foto: Bigstock


Delen:


Vul in voor Gratis advies

Places.nl helpt ondernemers groeien. Jouw bedrijf heeft specifieke online uitdagingen. daarom gaan onze online experts graag vrijblijvend in gesprek met je over de mogelijkheden voor jouw bedrijf.


Wil jij een gratis adviesgesprek met een van onze online adviseurs?
En wil jij gebeld worden op een door jou gekozen tijdstip? Vul dan je gegevens in via onderstaande button en wij nemen vrijblijvend contact met je op.
Zoeken
Zoek