Places logo
Menu

Moeders werken steeds vaker door na geboorte eerste kind: inkomensaandeel vrouw stijgt

Moeders werken steeds vaker door na geboorte eerste kind: inkomensaandeel vrouw stijgt

Steeds minder vrouwen stoppen met werken als een eerste kind zich aandient. Ze dragen dan ook meer bij aan het gezinsinkomen. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag naar buiten gebracht heeft. Het CBS deed onderzoek naar de inkomensverhouding bij 64.000 stellen in de twee jaar voor en twee jaar na de geboorte van hun eerste kind in het jaar 2005 en het jaar 2013.

Inkomensaandeel vrouw daalt na geboorte eerste kind

Bron: CBS Afbeelding: Places.nl

Twee jaar voor de geboorte lag het gemiddelde inkomensaandeel van de vrouw op 44%. Dat verandert wanneer de baby geboren is: na hun zwangerschapsverlof gaat ruim 40% van alle vrouwen minder werken of stopt helemaal met haar baan. Bij vaders verandert er minder: zij werken gemiddeld 40 uur per week, zowel voor als na de geboorte. Dit sluit aan op cijfers van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) dat eerder berekende dat negen op de tien vaders evenveel uren blijft werken.

Minder jonge moeders stoppen met werken

Bron: CBS Afbeelding: Places.nl

Terug naar het onderzoek van het CBS: van de jonge moeders uit 2005 is 7% gestopt met werken, tegenover 4% van de jonge moeders uit 2013. Toch is het inkomensaandeel van vrouwen na de geboorte van het eerste kind lager dan voor de geboorte. Mede doordat steeds meer vrouwen evenveel uren blijven werken nadat ze moeder zijn geworden, is het gemiddelde aandeel in het gezinsinkomen wel toegenomen. De jonge moeders uit 2005 droegen twee jaar na de geboorte gemiddeld 33% bij aan het gezinsinkomen, tegenover 38% bij de jonge moeders uit 2013.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Places Lokale SEO!