Places logo
Menu

Consumentenvertrouwen blijft constant en consumptie groeit

Consumentenvertrouwen blijft constant en consumptie groeit

Volgens het CBS is de consumptie in februari gestegen ten opzichte van februari 2018. Het gaat om 0,9% meer. Ook blijft het consumentenvertrouwen constant in april, nadat het al acht maanden een daling liet zien. De koopbereidheid van de consument is daarnaast licht gestegen. Wat gebeurde er verder in de economie de afgelopen maanden?

Groeiende consumptie

Volgens de CBS Consumptieradar zijn koop-omstandigheden in april even gunstig als in februari. Uit de gegevens blijkt dat men in februari 2019 vooral minder heeft besteed aan gas, ten opzichte van februari 2018. Dit komt door de relatief zachte periode. Ook zijn er dit jaar meer duurzame producten gekocht, zoals huishoudelijke apparaten. De detailhandels hebben een hogere omgezet gedraaid ten opzichte van het jaar ervoor.

Constant consumentenvertrouwen

Na acht maanden is er geen daling meer zichtbaar in het consumentenvertrouwen. Deze is op dit moment constant. Daarnaast blijkt de koopbereidheid van consumenten licht gestegen te zijn. Het oordeel over de financiële situatie blijft hetzelfde. Algemeen gezien blijven consumenten minder negatief over de economie in de komende 12 maanden.

Meer investeringen

Ook zijn er in februari 2019 meer investeringen gedaan ten opzichte van februari 2018.. De investeringen zijn zelfs 7,5% groter dan het jaar ervoor. April 2019 lijkt nog gunstiger te zijn voor investeringen dan februari. Dit komt doordat de krimp in export is omgeslagen naar groei. Ook beurskoersen laten nu een stijging zien in plaats van een daling.

Beurs

Dit jaar is de AEX al met 16% gestegen in Nederland. Terwijl de economie over zijn hoogtepunt is, lijken de beurskoersen op het hoogste punt ooit te staan. Dit vertaalt zich naar een groeiende economie en prima winsten voor bedrijven. Ondanks de hoge koersen, lijken beleggers niet heel veel vertrouwen te hebben. Er is geld uit aandelenfondsen gegaan, maar door deze positieve kering in de beurskoersen zullen grote beleggers waarschijnlijk weer terugkeren.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Places Lokale SEO!