Places logo
Menu

Aantal vacatures neemt toe, maar groeit minder hard dan de afgelopen jaren

Aantal vacatures neemt toe, maar groeit minder hard dan de afgelopen jaren

Het aantal banen neemt dit jaar en volgend jaar toe. Er zullen naar verwachting 309.000 banen bij komen, wat zorgt voor een totaal aantal banen van bijna 10.8 miljoen, aldus het UWV. Het aantal banen groeit echter minder hard dan voorgaande jaren, dit komt doordat de Nederlandse economie minder snel groeit dan de afgelopen vier jaar. Door de krapte op de arbeidsmarkt wordt het voor werkgevers steeds lastiger om goed personeel te vinden.

Daling

In de afgelopen twee jaar kwamen er in totaal 467.000 nieuwe banen bij. Het UWV verwacht dit jaar en volgend jaar 309.000 nieuwe banen. Dit betekent dat het aantal nieuwe banen fors zal dalen, met 33 procent. Het hoogtepunt van de banengroei lijkt hiermee voorlopig voorbij, zegt Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie van het UWV.

Sectoren

Met name in de sector zorg en welzijn is er een grote banengroei. Door de vergrijzing is er vooral in de verpleging, verzorging en thuiszorg meer vraag naar werknemers. In de zorgsector zijn jaarlijks ongeveer 46.000 nieuwe banen beschikbaar. Ook in de detailhandel en specialistische zakelijke diensten is veel werk te vinden. De sectoren landbouw, bosbouw en visserij hebben jaarlijks juist met een krimp te maken. De sector krimpt jaarlijks ongeveer met drieduizend banen.

Tips om nieuw personeel te vinden

Met name werkgevers in de bouw, zorg, onderwijs en IT vinden het lastig om vacatures te vervullen. Om personeel te vinden halen werkgevers alles uit de kast. Ze laten het werk soms mooier lijken dan dat het is en dat kan soms voor teleurstellingen zorgen. Bedrijven kunnen volgens Manus Aa, oprichter van de start-up Spielwork, het beste transparant zijn over het werk. Wees eerlijk tegenover de sollicitant over wat diegene kan verwachten, hoe een werkdag eruit ziet en hoe het er op de werkvloer aan toe gaat.

Sommige bedrijven zetten een meet-and-greet op met het huidige personeel. Potentiële kandidaten krijgen een rondleiding in het bedrijf en kunnen het personeel ontmoeten. Aa vindt dit een goede manier om kandidaten kennis te laten maken met het bedrijf. Ook hierbij is het belangrijk om een realistische weergave van het werk te geven. Uit onderzoek onder HR-medewerkers van adviesbureau Berenschot blijkt dat de focus van HR de komende jaren verschuift van het werven van personeel naar het behouden ervan. Voor het behouden van personeel is het belangrijk om medewerkers te laten weten wat ze kunnen verwachten op het gebied van doorgroeimogelijkheden en scholing.

Foto: Bigstock


Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!