Zo tilt u uw presentatie eenvoudig naar een hoger level: 4 tips!Til uw presentatie naar een hoger level met deze tips!

Volgens Microsoft worden er gemiddeld 35 miljoen PowerPoint-presentaties per dag gegeven, van gemiddeld 20 minuten. Hoe maakt u uw presentatie zo aantrekkelijk mogelijk voor uw publiek? Met deze tips komt dat zeker goed!

#1 Begin NIET met het maken van slides

Herkent u dit: u maakt eerst de slides en schrijft later pas uw verhaal? Uit onderzoek van Nancy Duarte, presentatie-expert, is gebleken dat een succesvolle presentatie nooit is gemaakt door niet eerst te beginnen met het uitwerken van het verhaal zelf. Pas als u weet wat u wilt zeggen en ook echt het idee hebt dat uw verhaal van toegevoegde waarde is voor uw publiek, kunt u beginnen met het maken van slides.

#2 Zo weinig mogelijk tekst op slides

De meeste verhalen hebben geen slides nodig. Toch wordt dat onterecht nog vaak gedacht. Op een gemiddelde slide staan volgens onderzoek 40 woorden, wat ervoor zorgt dat een Powerpoint-presentatie een afleidend document wordt. Een ondersteunend gereedschap, dat zou het moeten zijn. Wie toch slides wil gebruiken, kan het beste de '10-20-30'-regel van Guy Kawasaki, marketing specialist, aanhouden. Dit houdt in dat u uw presentatie beperkt tot maximaal 10 slides die niet langer duren dan 20 minuten en een lettertype hebben dat niet kleiner is dan 30 pixels.

#3 Visueel presenteren

Verhalen vertellen met bulletpoints effectief? Het kan nog effectiever! Verhalen vertellen met beelden werkt beter. Drie dagen na een presentatie is 65% een beeld nog bijgebleven, terwijl dit percentage voor tekst op 10% ligt. Daarnaast is wetenschappelijk bewezen dat het onmogelijk is om én te luisteren naar een verhaal én tegelijkertijd tekst op slides te verwerken. Wilt u per se slides gebruiken? Ga dan voor enkel beelden. Let wel op dat deze foto's rechtenvrij zijn en deze van goede kwaliteit zijn. Er zijn verschillende sites die u hierbij kunnen helpen.

#4 Tekst: hou het helder

Voor wie toch tekst wil gebruiken, zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden zodat de tekst niet afleidt. Seth Godin, auteur en voormalig zakelijk directeur van dot com, adviseert bijvoorbeeld om maximaal zes woorden per slide te gebruiken. Een andere manier om te beoordelen of uw tekst beknopt genoeg is, is de Glance test van Nancy Duarte. Kijk of hetgeen wat op uw slide staat binnen drie seconden te begrijpen is. Wees daarnaast consequent en zakelijk met uw lettertype. Houd het op één kleur en zorg dat mensen achterin de zaal uw tekst ook kunnen lezen. Niets zo vervelend als mensen die achterin roepen dat uw tekst of grafiek onleesbaar is.

Foto: Canva


Delen:


Vul in voor Gratis Advies

Places.nl helpt ondernemers groeien

Jouw bedrijf heeft specifieke online uitdagingen. daarom gaan onze online experts graag vrijblijvend in gesprek met je over de mogelijkheden voor jouw bedrijf.

Onze online adviseurs bellen binnen één werkdag voor advies op maat.

Bedoelde u ?
Places advieslijn: 024 - 2006 615
4,5
(1761)Zoeken
Zoek