Places logo
Menu

Zijn de websites van internetproviders net zo veilig als het internet dat zij leveren?

Zijn de websites van internetproviders net zo veilig als het internet dat zij leveren?

Internetproviders leveren diensten op of via het internet, zoals internetverbindingen of internetdiensten. De grootste internetproviders in Nederland zijn KPN en Ziggo. Maar er zijn ook kleinere en lokale internetproviders verspreid door het land. Belangrijk voor internetproviders is natuurlijk om een veilige internetverbinding te leveren. Maar beschikken zij zelf over een veilige website? Places.nl onderzocht deze kleinere en lokale internetproviders op veiligheidseisen voor websites.

Hoe herkent u een veilige website?

Een veilige website is te herkennen aan een (groen) slotje dat voor de URL staat. Daarbij staat vaak of het een HTTP of een HTTPS-verbinding is. HTTP staat voor Hypertext Transfer Protocol en is de communicatie tussen een website en een server. Hierbij worden gegevens niet versleuteld. BIj een HTTPS-verbinding wordt dit wel gedaan. HTTPS staat voor Hypertext Transfer Protocol Secure. Hier worden gegevens wel versleuteld zodat deze niet zomaar door externe partijen onderschept kunnen worden. Zeker wanneer u persoonsgegevens moet achterlaten is het belangrijk dat een website beschikt over een HTTPS-verbinding.

Het onderzoek

In totaal zijn 5.871 websites van internetproviders onderzocht. Hierbij bleken 3.075 websites te werken, wat net iets meer is dan de helft met 52%. Ook is onderzocht hoeveel websites beschikken over een veilige internetverbinding. In totaal heeft 36% een HTTP-verbinding en maar 20% een HTTPS-verbinding. Sommige internetproviders beschikken zelf dus niet over een veilige internetverbinding.

Gebruiksvriendelijkheid

Daarnaast zijn de websites onderzocht op gebruiksvriendelijkheid. Het gaat hier om een responsive design. Een responsive design schaalt mee met het scherm waarop een website bezocht wordt. 27% van de websites beschikt over een responsive design. Het grootste deel van de websites (73%) is dus niet gebruiksvriendelijk.

In het onderzoek is gekeken naar websites internet providers die geregistreerd staan op Telefoonboek.nl. Dit zijn kleine en lokale internetproviders. Telefoonboek.nl is een online bedrijvengids waar bezoekers contactinformatie over bedrijven kunnen vinden. In totaal zijn er 5.871 websites van internet providers beoordeeld op online veiligheid en responsiveness.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!