Places logo
Menu

Zeldzame naam op één, in meest voorkomende achternamen van Blaricum

Zeldzame naam op één, in meest voorkomende achternamen van Blaricum

Blaricum is een plaats en gemeente in de provincie Noord-Holland en telt bijna 12.000 inwoners. De eerste datering van Blaricum komt uit 1343. Blaricum ligt in het Gooi en is van oorsprong een brinkdorp. Dit zijn dorpen aan de rand van zandgronden die zijn ontstaan in de hoge middeleeuwen. Blaricum staat op nummer één in de top 10 rijkste gemeenten van Nederland in 2019. Jaarlijks hebben inwoners 79,1 duizend euro te besteden, ruim 6.500 per maand. Ook staan hier de duurste huizen. De gemiddeld koopprijs ligt rond de 1,1 miljoen. Zien we het dorpse, maar ook luxueuze, karakter van de stad terug in de meest voorkomende achternamen?

Lanphen komt het vaakst voor

Bijzonder in Blaricum is de zeldzame naam Lanphen op plek één. Deze naam komt ongeveer 100 keer voor in Nederland. De familie Lanphen is al meerdere eeuwen in Blaricum. Zo is bekend dat ene Jan Lanphen in 1796 gedoopt is in Blaricum. Op plek twee en drie staan de achternamen Vos en Boer.

Zeldzame achternaam uit Laren ook in Blaricum

Al eerder publiceerde we de meest voorkomende achternamen in Laren, waar de zeldzame achternaam Calis op nummer één stond. De naam met een Franse herkomst komt ook in de top 20 van Blaricum voor, op plek 13. Naast deze unieke naam zijn er nog een aantal andere namen met interessante betekenissen in Blaricum.

Blom en Krijnen

Op plek zes vinden we de achternaam Blom, wat al bijna direct doet denken aan het woord bloem. Blom kan namelijk een bijnaam zijn voor een bloemenhandelaar. Hierbij is 'blom' een volkse versie van het woord 'bloem'. Verder kan Blom afgeleid zijn van de Germaanse naam Blommert of kan het duiden op een adres, zoals een huis genaamd De Blom. Op plek 20 vinden we de achternaam Krijnen. Dit kan betekenen dat de naam is afgeleid van de naam van de vader, die in dit geval Krijn heette. De voornaam Krijn is afgeleid van de naam Quirinius, de oorspronkelijke oorlogsgod van de Sabijnen. Deze naam wordt vaak verklaard als lanszwaaier.

De top 20 meest voorkomende achternamen in Blaricum

Benieuwd welke namen nog meer voorkomen in Blaricum? Check dan snel de lijst. Let op, de lijst is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl.

 1. Lanphen
 2. Vos
 3. Boer
 4. Graaf
 5. Bakker
 6. Blom
 7. Jong
 8. Kok
 9. Raven
 10. Veen
 11. Visser
 12. Bos
 13. Calis
 14. Dekker
 15. Koster
 16. Meijer
 17. Smit
 18. Borsen
 19. Brink
 20. Krijnen

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
 • 100% gratis en vrijblijvend
 • Marketingadvies op maat
 • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!