Places logo
Menu

Zeeuws eigenaardigheidje in veel voorkomende achternamen van Middelburg

Zeeuws eigenaardigheidje in veel voorkomende achternamen van Middelburg

Een groot bombardement tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft de hoofdstad van Zeeland, Middelburg, voor een groot deel in as gelegd. Na het bombardement is Middelburg weer opgebouwd in traditionele stijl. Tegenwoordig telt Middelburg ruim 1.100 rijksmonumenten in de binnenstad. De rijke geschiedenis van Middelburg is hierdoor goed terug te zien in het huidige straatbeeld van de stad. De Zeeuwse stad telt bijna 50 duizend inwoners. Telefoonboek.nl heeft de meest voorkomende achternamen van de Middelburgse inwoners op een rijtje gezet. Staat uw naam er tussen?

Zeeuwse eigenaardigheid

Visser, Janse en Joosse zijn de meest voorkomende achternamen in Middelburg. Hoewel Visser een bekende achternaam is die in meerdere plekken van Nederland voorkomt zijn de achternamen Janse en Joosse minder bekend. De namen Janse en Joosse komen nergens zo vaak voor als in Middelburg. Deze achternamen kunnen daarom als typisch "Middelburgse" achternamen gezien worden. Uit een onderzoek naar Zeeuwse familienamen blijkt dat het een typerend Zeeuwse eigenaardigheid is dat de uitgang -s tot -se wordt verlengd. Dit verklaart waarom de achternamen Janse en Joosse op -se eindigen. Andere veel voorkomende achternamen in Middelburg die eindigen op -se zijn Jobse, Adriaanse, Davidse en Wisse.

Bijzondere achternamen

Zeeuwen staan doorgaans bekend als nuchtere mensen. Deze nuchterheid komt door het leven in een land aan zee, net als de zee komt het leven in Zeeland zoals het gaat. In Zeeland hebben de bewoners een aantal typische gewoonten en uitspraken. Zoals "Laet ma doe" (laat maar doen) en "buzze geve" (gas erop). De Zeeuwse uitspraken en gewoonten tonen aan dat Zeeland verschilt van de rest van Nederland. Het is dan ook niet gek dat er veel bijzondere achternamen zijn die vooral in Zeeland erg populair zijn. Zo komen de achternamen Boone, Geschiere en Louws veel voor in de Zeeuwse hoofdstad.

Meest voorkomende achternamen in Middelburg

 1. Visser
 2. Janse
 3. Joosse
 4. Dekker
 5. Jong
 6. Boone
 7. Jobse
 8. Verhage
 9. Belzen
 10. Maas
  Staat uw naam er niet tussen? Wellicht wel in de top 20:
 11. Vos
 12. Adriaanse
 13. Boogaard
 14. Davidse
 15. Bakker
 16. Wisse
 17. Geschiere
 18. Louws
 19. Vader
 20. Jonge

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
 • 100% gratis en vrijblijvend
 • Marketingadvies op maat
 • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!