Wubs is de meest voorkomende achternaam van het 50-jarige StadskanaalStadskanaal

De gemeente Stadskanaal in de provincie Groningen viert dit jaar haar 50-jarige bestaan. In 1969 is de gemeente ontstaan door een samenvoeging van de voormalige gemeente Onstwedde met een deel van de voormalige gemeente Wildervank. Het 50-jarige jubileum wordt gevierd met verschillende activiteiten en evenementen verspreid over het hele jaar. Ter ere van het jubileum van de gemeente heeft Places Nieuws de 20 meest voorkomende achternamen van Stadskanaal op een rij gezet. De achternaam Wubs blijkt de meest voorkomende naam. Wat zeggen deze en andere achternamen over de gemeente Stadskanaal?

Meest voorkomende achternamen

Wubs, Mulder en Meijer zijn de drie meest voorkomende achternamen in Stadskanaal. Wubs is een patroniem, wat betekent dat de naam is afgeleid van een voornaam van iemands vader. De naam Wubs met de uitgang -s staat voor Wubszoon. Wub kan afgeleid zijn van de voornaam Wub(be), Wubbel(t), Wubbolt en Wibbel(t) uit Wigbold. De achternaam komt in Nederland veruit het meest voor in Stadskanaal. De achternamen Mulder en Meijer komen vaker voor in de rest van Nederland. Mulder is een beroepsnaam en is afgeleid van molenaar, in het Duits ook wel muller genoemd. Meijer is ook een beroepsnaam en afgeleid van hofmeier: een beheerder van een hofstede. De naam is geschreven volgens ouderwetse Nederlandse spelling.

Opvallende achternamen

Andere opvallende achternamen die veel voorkomen in Stadskanaal zijn, Kruize, Moorlag, Hulshof en Meems. Kruize en Meems zijn patroniemen en verwijzen naar de voornaam van iemands vader. Moorlag is een toponiem en is afgeleid van een aardrijkskundige naam. Hulshof is een adresnaam die tijdens het ontstaan van de naam aangaf wat iemands huidige woonplaats was. In tegenstelling tot een herkomstnaam, die gaf aan wat de voormalige woonplaats. Adresnamen verwijzen vooral naar namen van huizen, velden, waterlopen en straten.

Top 20 meest voorkomende achternamen Stadskanaal

Let op, de top 20 is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl.

 1. Wubs
 2. Mulder
 3. Meijer
 4. Vries
 5. Bos
 6. Smit
 7. Vos
 8. Drenth
 9. Jonge
 10. Dijk
 11. Kruize
 12. Bakker
 13. Laan
 14. Moorlag
 15. Hulshof
 16. Boer,
 17. Folkers
 18. Meems,
 19. Prins
 20. Kuiper

Foto: Bigstock


Delen:


Vul in voor Gratis advies

Places.nl helpt ondernemers groeien. Jouw bedrijf heeft specifieke online uitdagingen. daarom gaan onze online experts graag vrijblijvend in gesprek met je over de mogelijkheden voor jouw bedrijf.


Wil jij een gratis adviesgesprek met een van onze online adviseurs?
En wil jij gebeld worden op een door jou gekozen tijdstip? Vul dan je gegevens in via onderstaande button en wij nemen vrijblijvend contact met je op.
Zoeken
Zoek