Places logo
Menu

Woon jij in Friesland? Deze vijf namen zijn populair in jouw provincie

Woon jij in Friesland? Deze vijf namen zijn populair in jouw provincie

Wie denkt aan Friesland, denkt al snel aan fierljeppen, Thialf, de Elfstedentocht en de Sneekweek. Het grote deel van de ruim 660.000 inwoners van de provincie spreekt naast Nederlands vloeiend Fries. Sinds 1997 is de officiële naam voor deze provincie zelfs Fryslân. De plaatsen kennen naast een Nederlandse naam vaak ook een Friese naam, zoals Ljouwert en Snits. Woon jij in Fryslân, Ljouwert, Drachten of Snits en ben je benieuwd of jouw achternaam vaak voorkomt? Je leest het in dit artikel.

Meest voorkomende achternamen Friesland

De meest voorkomende achternamen in Friesland zijn (de) Vries, (de) Jong en Dijkstra. In Nederland zijn dit ook veel voorkomende namen. De Jong komt in ons land het meeste voor en de Vries volgt na Jansen op een derde plek. Dijkstra valt in Nederland net buiten de top twintig. De Jong verwijst meestal naar een vader-zoon verwantschap. Omdat Friesland vroeger Vriesland werd genoemd, is de naam de Vries hier populair. Deze naam betekent 'afkomstig uit Friesland'.

Achternamen in de steden

Er is ook gekeken naar de populairste namen in de de drie grootste steden: Leeuwarden, Drachten en Sneek. In Leeuwarden ziet de top drie er precies hetzelfde uit als in de gehele provincie. In Drachten en Sneek zijn (de) Jong en de (Vries) ook populair, maar valt Dijkstra buiten de top drie en wordt die aangevuld met Veenstra en (de) Boer. Veenstra is een veel voorkomende Friese naam en is een toponiem, wat inhoudt dat deze achternaam naar een plaats verwijst. In dit geval gaat het om een veengebied. Ook de achternaam (de) Boer spreekt redelijk voor zich: deze naam verwijst naar het beroep van boer (landbouwer of veehouder).

Top drie meest voorkomende achternamen Friesland

De top drie van de gehele provincie en de grote steden zijn gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl.


Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!