Places logo
Menu

Winterswijk kent veel unieke achternamen met een rijke geschiedenis

Winterswijk kent veel unieke achternamen met een rijke geschiedenis

Jarenlang werd het aanzicht van Winterswijk bepaald door de schoorstenen van vele fabrieken. Het kleine dorp in het meest oostelijke deel van de Gelderse Achterhoek stond hier om bekend. De textielindustrie heeft gezorgd voor een grote opleving van de Winterswijkse economie. Iedereen die toen in Winterswijk woonde, had wel iemand in de familie die in een fabriek werkte. Is daar anno 2018 nog iets van te herkennen in de achternamen van de 29.000 inwoners? Places Nieuws zocht het voor je uit.

Unieke achternamen in Winterswijk

Alleen de achternamen Jansen en (de) Vries komen in de rest van het land vaak voor. De andere namen zijn uniek voor de omgeving van Winterswijk. Over de naam Oonk is niets meer te vinden dan dat dit een adresnaam is. Op nummer 2 staat Stemerdink en deze naam is afgeleid van de boerderij Stemerinc in de buurtschap Brinkheurne in Winterswijk. In de volksmond wordt deze familie 'Staemerd' genoemd en is in de loop van de tijd op de meest uiteenlopende manieren geschreven. Ook zijn er meerdere varianten op de naam, namelijk Stemerdinc en Steemers. Droppers verwijst ook naar een buurtschap in gemeente Winterswijk, namelijk het buurtschap Dropperij of Droppers.

Germaanse persoonsnamen

De familienaam Wiggers is een patroniem afgeleid van de voornaam Wigger(t) die teruggaat naar de Germaanse persoonsnaam Wichard. Deze naam bestaat uit twee elementen: wig staat voor strijd en hard staat voor sterk. Ouders gaven deze naam aan hun zoon in de hoop dat hij een sterke strijder zou worden. De familienaam Meerdink is een adresnaam, die duidt op de bewoners van het erve Meerdink in buurtschap Woold. Deze boerderijnaam is mogelijk afgeleid van de Germaanse persoonsnaam Mardo, een naam die gelijk is aan de diernaam 'marter'.

Top 20 meest voorkomende achternamen Winterswijk

Benieuwd of jouw naam veel voorkomt in Winterswijk? Bekijk hier de top 20 gebaseerd op het aantal vermeldingen van achternamen op Telefoonboek.nl.

 1. Oonk
 2. Stemerdink
 3. Wiggers
 4. Janssen
 5. Dolle
 6. Meerdink
 7. Toebes
 8. Vries
 9. Winkel
 10. Lammers
 11. Schreurs
 12. Selle
 13. Pas
 14. Wassink
 15. Berenschot
 16. Droppers
 17. Nijenhuis
 18. Rensink
 19. Slotboom
 20. Grevers

Foto: Bigstock

Ook interessant

Gratis adviesgesprek?We bellen je terug!

Wil jij een gratis adviesgesprek met een van onze online adviseurs op een door jou gekozen tijdstip? Vul dan je telefoonnummer in en wij nemen vrijblijvend contact met je op!

callme callme
Kies datum/tijdJe wordt momenteel gebeld op:


Toets 1 om in verbinding te komen met ons.
Wij hopen je goed van dienst te zijn! Bedankt voor je aanvraag
Je wordt rond gebeld op:

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!