Places logo
Menu

'Wieggese' achternamen vertellen over omgeving en voorouders

'Wieggese' achternamen vertellen over omgeving en voorouders

'Wieggese' achternamen vertellen over omgeving en voorouders

Op nog geen tien kilometer afstand van Nijmegen ligt het gezellig dorp Wijchen. Zeker een bezoekje waard door de middeleeuwse kastelen en kronkelige wandelpaadjes door de bossen. Dit historische dorp ligt in het Land van Maas en Waal, een gebied dat bekend staat om haar prachtige natuur. In het dorp wonen ruim 40.000 'Wijchenaren'. Zij kunnen niet alleen gesprekken voeren met dialectwoorden en -spreuken, maar deze ook bewonderen op ruim 60 stoeptegels die een pad vormen. Dit pad staat beter bekend als 'Het Wieggese Praotpad'. Telefoonboek.nl onderzocht welke achternamen het meest voorkomen onder de bewoners van Wijchen. Komen daar invloeden van het dialect in terug, of wellicht van de natuur?

Zes populaire Wijchense namen ook in Nederlandse top 20

Van de twintig populairste achternamen in Wijchen staan er slechts zes in de top 20 van Nederland. Dat zijn Janssen, Peters, Hendriks, (van de/van den) Berg en (de) Groot. Willems en Heuvel vallen net buiten deze top twintig met respectievelijk een 39e en 31e plaats. Dat betekent dat de andere twaalf namen in deze top 20 meer kunnen vertellen over bijvoorbeeld de streek.

Patroniemen zijn populair

Verreweg de meeste namen uit de Wijchense top 20, namelijk veertien van de twintig, zijn patroniemen. Een patroniem is een aanduiding in de naam die is afgeleid van de voornaam van de vader. Bekende voorbeelden die je vaak in Nederland hoort zijn Hendriks (zoon van Hendrik) en Jansen (zoon van Jan). In Wijchen komt van de laatste naam de variant met dubbel-s het vaakst voor. Ook Peters, Derks, Willems, Gerrits en Rutten uit de top 10 zijn patroniemen. Zo staat Derks voor zoon van Diederik en Rutten voor zoon van Rut/Rutger. In de top 20 staan verder nog de patroniemen Arts, Theunissen, Burgers, Rossen, Kersten en Loeffen.

Namen vertellen over de omgeving

Achternamen zijn ook vaak afgeleid van toponiemen, ook wel aardrijkskundige namen genoemd. Deze namen vertellen iets over percelen, streken, plaatsen, wegen, huizen, vaarten of meren in de omgeving. In Wijchen komen Berg en Heuvel veel voor, deze namen duiden beiden op een verhoging het landschap. Al snel werd zo'n verhoging een berg of een heuvel genoemd. Die namen zijn eenvoudig te verklaren als je weet dat de bewoning in het Land van Maas en Waal, de streek waarin Wijchen ligt, vooral te vinden is op hoger gelegen stroken grond. Een voorbeeld hiervan is de Wijchens rivierduin. De achternamen Haren en Heumen zijn afkomstig van de gelijknamige plaatsen. Met Haren wordt waarschijnlijk het dorpje bij Ravenstein bedoeld en Heumen ligt in de buurt van Nijmegen.

Top 20 meest voorkomende achternamen Wijchen

Benieuwd of jouw naam veel voorkomt in Wijchen? Bekijk hier de top 20. Deze top 20 is gebaseerd op het aantal vermeldingen van achternamen op Telefoonboek.nl.

 1. Janssen
 2. Peters
 3. Jansen
 4. Hendriks
 5. Derks
 6. Willems
 7. Heumen
 8. Gerrits
 9. Rutten
 10. Berg
 11. Toonen
 12. Arts
 13. Groot
 14. Theunissen
 15. Burgers
 16. Haren
 17. Rossen
 18. Kersten
 19. Loeffen
 20. Heuvel

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
 • 100% gratis en vrijblijvend
 • Marketingadvies op maat
 • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Places Lokale SEO!