Werkgeversorganisatie AWVN pleit voor verplichte AOV voor zzp'ersArbeidsongeschiktheidsverzekering zzp'er

Wie als zzp'er werkzaam is, moet zich verplicht gaan verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Werkgeversorganisatie Algemene Werkgeversvereniging Nederland (AWVN) is tot de conclusie gekomen dat alle werkenden een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) moeten hebben. Dit heeft het AWVN tijdens haar jaarcongres bekend gemaakt. Op dit moment zijn zzp'ers daar nog niet toe verplicht, omdat zij als ondernemer worden gezien.

Verplichting AOV leidt tot lagere premie

Cijfers van De Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO) wijzen uit dat momenteel vier op de vijf zelfstandigen zonder personeel geen arbeidsongeschiktheidsverzekering heeft. De voornaamste reden hiervoor is dat 70 procent een dergelijke verzekering te duur vindt. AWVN-directeur Harry van de Kraats zegt dat als alle werkenden meebetalen aan deze premie, het voor de zelfstandigen zonder personeel beter te betalen is. Daarnaast zorgt een verplichte AOV ervoor dat kleine zelfstandigen niet meer kunnen concurreren met de duurdere werknemer in vaste dienst, iets waar al langere tijd over geklaagd wordt. De AOV zal, ondanks de lagere premie, door zelfstandigen worden doorberekend in de zzp-tarieven.

Voordelen zzp'er

Zitten er dan nog wel voordelen aan het zijn van een zzp'er bij een verplichte AOV? Jazeker. Als zelfstandig ondernemer ben je vrij om je eigen tijd in te delen en doe je de dingen die jij leuk vindt. Zo heb jij meer plezier in je werk. Hoewel je als zelfstandige meer risico loopt dan een werknemer in vaste dienst, zitten er ook een aantal fiscale voordelen aan het zijn van een zzp'er. De verantwoordelijkheid voor het opbouwen van een pensioen en het binnenhalen van opdrachten ligt bij jezelf. Als je als zelfstandige voldoet aan een urencriterium van 1.225 uur per jaar, kom je in aanmerking voor fiscale aftrekposten. Hierdoor worden zelfstandigen gecompenseerd met de risico's die zij lopen.

Foto: Pixabay


Delen:


Vul in voor Gratis advies

Places.nl helpt ondernemers groeien. Jouw bedrijf heeft specifieke online uitdagingen. daarom gaan onze online experts graag vrijblijvend in gesprek met je over de mogelijkheden voor jouw bedrijf.


Wil jij een gratis adviesgesprek met een van onze online adviseurs?
En wil jij gebeld worden op een door jou gekozen tijdstip? Vul dan je gegevens in via onderstaande button en wij nemen vrijblijvend contact met je op.
Zoeken
Zoek