Places logo
Menu

Welk dorp herbergt de meest bijzondere achternamen: Putten of Putte?

Welk dorp herbergt de meest bijzondere achternamen: Putten of Putte?

Het Gelderse Putten ligt met haar 22.000 inwoners op de grens van de Veluwe en de Gelderse Vallei. 165 kilometer zuidelijker ligt Putte: een grensdorp met 3750 inwoners dat voor een deel in de Nederlandse gemeente Woensdrecht ligt en voor een deel in de Belgische gemeenten Stabroek en Kapellen. De namen van deze twee dorpen zijn bijna identiek, maar geldt dat ook voor de namen van de inwoners? Places Nieuws nam de achternamen van de inwoners van Putten en Putte onder de loep om op zoek te gaan naar de verschillen en overeenkomsten.

Merendeel achternamen Putte uniek

De top drie in Putte bestaat uit Hendrickx, Linden en Cleiren. De eerste twee hoor je vaker in Nederland, maar de naam Cleiren is opvallender. Deze achternaam is een metroniem en is afgeleid van de voornaam van de (stam)moeder van de familie, Clara. De overige namen uit de top 10 van Putte vertonen weinig kenmerken die te linken zijn aan de omgeving of ligging van het dorp. Het is wel opvallend dat er meer namen in Putte zijn die niet in de top 100 van vaakst voorkomende achternamen in Nederland voorkomen. Zo komen de namen Bril, Moor en Baat niet voor in de top 100, maar wel in de top 10 van Putte.

Veel Puttense namen verwant aan omgeving

In de top drie van Putten zitten minder opvallende namen. Brink, Beek en Jansen komen alle drie voor in de top 100 van vaakst voorkomende achternamen in heel Nederland. Verderop in de top 10 komen echter wel namen voor die minder vaak voorkomen in Nederland. Zo vinden we de namen Doppenberg en Kamp terug in de top 10 van Putten. Vooral Doppenberg komt niet vaak voor in Nederland en is daarom bijzonder. De overige namen uit de top 10 van Putten houden verband met de omgeving waarin het dorp ligt. Putten ligt bij de Veluwe en kent dus veel groen en natuur. Beek, Bos, Ruiter, Berg en Pol zijn typerend voor dit beeld.

Verschillende schrijfwijzen

Als je de top 10 van Putte vergelijkt met die van Putten blijkt dat er weinig overeenkomsten te vinden zijn tussen de achternamen van inwoners. Er zijn echter twee achternamen die in beide dorpen voorkomen, maar waarvan de schrijfwijze verschilt. In Putten komt Jansen veel voor en in Putte Janssens. Daarnaast komt in Putten Beek veel voor en in Putte Beeck.

In Putte komen meer bijzondere achternamen voor dan in Putten. Een mogelijke verklaring hiervoor is het feit dat Putte een grensdorp is en dus Belgische invloeden heeft.

Hieronder vind je de top 10 van vaakst voorkomende achternamen in Putten en Putte:

Putten

1 Brink

2 Beek

3 Jansen

4 Doppenberg

5 Bos

6 Kamp

7 Ruiter

8 Steeg

9 Berg

10 Pol

Putte

1 Hendrickx

2 Linden

3 Cleiren

4 Janssens

5 Bril

6 Moor

7 Peeters

8 Baat

9 Beeck

10 Dijk

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!