Places logo
Menu

Wat zegt de achternaam over de inwoners van Sneek?

Wat zegt de achternaam over de inwoners van Sneek?

Sneek is een Friese stad in de gemeente Súdwest-Fryslân. Het is de grootste plaats van deze gemeente en de derde grootste stad in de provincie Friesland. De stad telde in 2018 33.960 inwoners. De stad is een bekende Friese stad vanwege de historische binnenstad met onder andere de Waterpoort en karakteristieke binnengrachten. In het centrum bevinden zich veel monumentale panden. De Friese stad staat bekend om haar Sneker Drabbelkoeken en de beerenburg van Weduwe Joustra. Voor watersportliefhebbers worden er iedere zomer evenementen georganiseerd, namelijk de Sneekweek en Skûtsjesilen. De Sneekweek is een zeilevenement. Tijdens deze week zijn er iedere dag zeilwedstrijden op het Sneekermeer en de Goëngarijpsterpoelen. Verder zijn er muziek en andere festiviteiten in de binnenstad. Het Skûtsjesilen zijn ook Friese zeilwedstrijden met zogenaamde skûtsjes. Deze zeilwedstrijden worden in verschillende Friese wateren georganiseerd, waarbij de finale op het Sneekermeer wordt gevaren. Kortom, watersport en Sneek gaan samen hand in hand. Zien we dit terug in de achternamen van de inwoners van deze Friese stad? In dit artikel leest u meer over de meest voorkomende achternamen in Sneek en de betekenis daarvan.

Jong als meest voorkomende achternaam

Op de eerste plaats staat Jong als meest voorkomende achternaam in Sneek. De achternaam komt verspreid door heel Nederland voor, maar het vaakst in de provincies Noord-Holland en Utrecht. De achternaam Jong is een bijzondere achternaam, aangezien de familienaam te danken is aan de immigratie van de Chinese naam Jong uit Suriname. De achternaam wordt gecategoriseerd als adjectief. Een adjectief is afgeleid uit een bijvoeglijk naamwoord die een zelfstandige naamwoord functie hebben gekregen. De achternaam De Jong wordt beschouwd als de meest voorkomende familienaam in Nederland. Het betekent ook wel 'junior' ten opzichte van 'senior' en laat een vader-zoon verwantschap zien.

Vries, Boer en Dijkstra

Op de tweede plaats staat Vries. Deze achternaam is ook verspreid door Nederland, maar komt het meeste voor in het Noorden van Nederland. Met name in de provincie Friesland is deze familienaam populair. Vries wordt gecategoriseerd als een patroniem en herkomstnaam. Een patroniem verwijst naar de voornaam van iemands vader om zo de familierelatie kenbaar te maken. Een herkomstnaam geeft aan waar men vroeger vandaan kwam of welk gebied en huizen zij beheerden. In feite was Vries van oorsprong voor edellieden en grootgrondbezitters die zich noemden naar het dorp waar zij hun machtsbasis hadden.

Op de tweede plek volgt Boer. Boer is een veelvoorkomende naam in heel Nederland, waarbij het meest in de provincie Groningen, Drenthe en Zeeland. De achternaam verwijst naar het beroep boer. Ook wel veehouder of landbouwer genoemd. Een beroepsnaam is een achternaam die van werkwoorden zijn afgeleid of naar handelende personen verwijzen. Boer is tevens een patroniem, wat net zoals bij Vries verwijst naar de voornaam van iemands vader om zo de familierelatie kenbaar te maken.

Ten slotte komt op de derde plek Dijkstra. Deze achternaam komt ook verspreid door heel Nederland voor, maar het overgrote deel in de provincie Friesland. Dijkstra wordt gecategoriseerd als een toponiem, ook wel aardrijkskundige namen genoemd. Deze achternamen geven aan waar men vandaan kwam. Dijkstra duidt aan dat de familie aan een dijk woonde of afkomstig was uit een plaats met het naamselement -dijk.

Top 20 meest voorkomende achternamen in Sneek

Benieuwd wat de populairste achternamen in Sneek zijn? Places Nieuws zocht de top 20 meest voorkomende achternamen uit. De top 20 is verkregen uit data van Telefoonboek.nl. Staat uw naam in de top 20?

 1. Jong
 2. Vries
 3. Boer
 4. Dijkstra
 5. Visser
 6. Hoekstra
 7. Faber
 8. Postma
 9. Bakker
 10. Meulen
 11. Wal
 12. Dijk
 13. Zijlstra
 14. Berg
 15. Kuipers
 16. Wiersma
 17. Haan
 18. Bosma
 19. Brouwer
 20. Bootsma

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
 • 100% gratis en vrijblijvend
 • Marketingadvies op maat
 • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!