Places logo
Menu

Wat zeggen de meest voorkomende achternamen over Appingedam?

Wat zeggen de meest voorkomende achternamen over Appingedam?

Het middeleeuwse stadje Appingedam ligt in het noorden van Nederland in de provincie Groningen. In Appingedam is veel van de roerige geschiedenis bewaard gebleven. Hangende keukens en mooie bruggetjes zijn belangrijke kenmerken van Appingedam. Zijn de veel voorkomende achternamen van inwoners ook verbonden aan de geschiedenis? Places Nieuws zocht het uit.

Drie meest voorkomende achternamen

De meest voorkomende achternamen van Appingedam zijn Bos, Smit en Mulder. De achternaam Bos is afgeleid van een Germaanse persoonsnaam zoals Burkhard, of komt voort uit een samengestelde naam vorm zoals Boshard. Het kan tevens ook een woonplaats aanduiding zijn, verwijzend naar een persoon die vlakbij een bos woonde. Smit en Mulder zijn beide beroepsnamen en verwijzen naar het beroep dat iemand uitoefende. Smit verwijst naar het beroep smid, een bewerker van metaal. De achternaam Mulder verwijst naar de beroepsnaam molenaar, in het Duits ook wel muller genoemd. De verwijzingen naar Duitse namen zijn niet gek aangezien Appingedam dichtbij Duitsland ligt. Appingedam was vroeger een belangrijk handelscentrum. Er waren veel wind- en rosmolens die zorgden voor het malen van graan en boekweit, het persen van olie en het zagen van hout.

Veel achternamen met -dijk

De achternaam Dijk komt in verschillende vormen vaak voor in de top 20: Dijk (9), Dijkema (15), Dijken (16) en Dijkstra (20). De naam Dijk is een adresnaam en verwijst naar een plek waar men vandaan kwam. In Appingedam ligt een dijk langs het Eemskanaal. Het Eemskanaal loopt uit op de rivier Eems,die stroomt door het noordwesten van Duitsland en aan het noordoosten van Nederland grenst. De achtervoegsels -ema, -en en -stra geven verwantschap met een plaatsnaam met Dijk aan.

Top 20 meest voorkomende achternamen Appingedam

De lijst is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl.

 1. Bos
 2. Smit
 3. Mulder
 4. Vries
 5. Slagter
 6. Vos
 7. Bakker
 8. Boer
 9. Dijk
 10. Kuiper
 11. Meijer
 12. Groot
 13. Stoppels
 14. Veen
 15. Dijkema
 16. Dijken
 17. Haan
 18. Scholtens
 19. Bouwman
 20. Dijkstra

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
 • 100% gratis en vrijblijvend
 • Marketingadvies op maat
 • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!