Places logo
Menu

Wat vertellen de inwoners van het Brabantse Bladel ons over de identiteit van het dorp?

Wat vertellen de inwoners van het Brabantse Bladel ons over de identiteit van het dorp?

Te midden van één van de zuidelijkste gemeenten van Noord-Brabant, ligt het dorp Bladel. Dankzij een akte uit 922 weten we dat Bladel al enkele eeuwen bestaat. Nadat verschillende vorsten hun landgoederen vestigden in de streek, werd het gebied rondom Bladel aan het begin van de twintigste eeuw aangewezen als landbouw-ontwikkelingsgebied. Dit trok veel arbeiders uit met name het Gelderse Achterhoek naar de regio om landbouw en ambacht te starten. Dit ontpopte zich bijvoorbeeld in vele sigarenproducenten. In 1959 werd het dorp aangewezen als ontwikkelingskern waardoor een groot bedrijventerrein ontstond. Dit trok vele ondernemers naar het dorp. Wat vertellen de huidige achternamen van de inwoners ons over de identiteit van het dorp?

Kenmerkend voor de regio

Het dorp kenmerkt zich door achternamen die duiden op de regio waarin het zich bevindt. De achternaam Gompel komt bijvoorbeeld niet alleen voor in Zuid-Nederland, maar ook in het nabijgelegen België. Ook de nummer negen in de lijst Lemmens komt veel voor in het zuiden van Nederland. Deze achternaam is afgeleid van de voornaam Lambert of Lambrecht, want in de antroponymie (de leer over achternamen) een patroniem wordt genoemd. Deze achternaam geeft aan hoe de vader van de eerste familie heette.

Andere patroniemen in de lijst Daniels en Lavrijsen. Deze laatste is een lokale Brabantse variant van Laurijssen, dat is afgeleid van de Latijnse voornaam Laurentius. Ook nummer zeventien Van Beers wijst ook op de geografische oorsprong. Tot slot is ook nummer twaalf Couwenberg een gelijknamige plaats in het midden van Brabant.

Beroepsnamen

Ook komen zogenaamde beroepsnamen voor in Bladel. Dit zijn namen die verwijzen naar de ambacht van de eerste naamdragers. De meest voorkomende is Castelijns, die vermoedelijk verwijst naar beroep kastelein. Een kastelein was vroeger een rentmeester of een plaatsvervanger van een kasteelheer. Vermoedelijk komt de naam veel voor door de vroegere vorsten en abdijen die in de regio te vinden waren. Mede hierdoor ontstond het beroep van kastelein.

Top 20 meest voorkomende achternamen in Bladel

Hoewel het niet direct wat zegt over het huidige Bladel, suggereert de combinatie van beroepsnamen en regio-typische namen dat er veel mensen uit omliggende streken richting de regio trokken voor ambacht en landbouw. Bent u inwoner van Bladel en staat uw naam in de lijst met meest voorkomende achternamen? Deze top 20 is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl.

 1. Jansen
 2. Wouters
 3. Hendriks
 4. Van Der Heijden
 5. Gompel
 6. Limpt
 7. Van De Ven
 8. Castelijns
 9. Lemmens
 10. Verhoeven
 11. Steensel
 12. Couwenberg
 13. Fiers
 14. Krekels
 15. Lavrijsen
 16. Adams
 17. Van Beers
 18. Daniels
 19. Hendrikx
 20. Janssen

De betekenissen van de achternamen zijn afkomstig uit de CBG Familienamenbank.

Foto: Canva

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
 • 100% gratis en vrijblijvend
 • Marketingadvies op maat
 • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Places Lokale SEO!