Places logo
Menu

Wassenaar een uniek gebied in de randstad: dit blijkt ook uit achternamen

Wassenaar een uniek gebied in de randstad: dit blijkt ook uit achternamen

Wassenaar is een plaats en gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Wassenaar ontstond als een dorp in de 11e eeuw aan de rand van een strandwal. Door de aankoop van negen buitenplaatsen creëerde prins Frederik, zoon van Koning Willem I, in 1838 een omvangrijk landgoed. Vanaf het eind van de 19e eeuw werden de buitenplaatsen opgekocht en tot villaparken verkaveld. Wassenaar staat bekend om haar vele landgoederen, buitenplaatsen en kapitale landhuizen. Door de combinatie van landgoederen, bossen, weilanden, maar ook de uitgestrekte duingebieden en stranden is Wassenaar een uniek gebied. Telefoonboek.nl zocht uit wie de inwoners zijn van Wassenaar en wat de huidige achternamen ons vertellen.

Meest voorkomende achternamen

Uit de gegevens van Telefoonboek.nl blijkt dat de meest voorkomende achternamen in Wassenaar, een mix zijn van typisch Hollandse achternamen en meer zeldzame achternamen vergeleken met de rest van Nederland. Leeuwen komt het meeste voor in Wassenaar, gevolgd door Jong, Knijnenburg, Berg en Veen.

Ontstaan achternamen

Oorspronkelijk gebruikte men maar één naam om mensen te onderscheiden. Onder invloed van de groei van de bevolking, en het ontstaan van steden, maar ook om identiteit te versterken, werden vanaf de middeleeuwen steeds vaker bijnamen gebruikt als nadere aanduiding bij de voornaam. In 1811 werd het verplicht om een achternaam te hebben en werd die door de burgerlijke stand officieel vastgesteld. Er zijn veel verschillende soorten achternamen te onderscheiden. Denk aan herkomstnamen, adresnamen, patroniemen, beroepsnamen of eigenschapsnamen.

Verwijzing naar natuur of plaatsen

Het is opvallend dat Berg, Veen, Boer, Dijk, Velde en Slats verwijzen naar het landschap van Wassenaar. Slats betekent een plas op de hei, laag gelegen in het grasland. Een adres- of herkomstnaam geeft aan waar iemand gewoond heeft. De meest voorkomende adresnaam in Nederland is Berg, deze staat op nummer 4 in Wassenaar. Ook Vermeulen, Knijnenburg, Remmerswaal, Westgeest, Egmond en Zonneveld zijn adresnamen. Boer, Visser, Smit, Mulder en Bakker verwijzen naar beroepen. Het is opvallend dat Janssen en Jong de enige twee achternamen zijn die afstammen van een naam in Wassenaar. Het is meestal de naam die aangeeft hoe de vader van de naamdrager heet.

Top 20 meest voorkomende achternamen in Wassenaar

Ben je benieuwd of jouw achternaam veel voorkomt in Wassenaar? Hieronder vind je een lijst met de twintig meest voorkomende achternamen van Wassenaar. De lijst is samengesteld op basis van het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl.

 1. Leeuwen
 2. Jong
 3. Knijnenburg
 4. Berg
 5. Veen
 6. Boer
 7. Vermeulen
 8. Visser
 9. Dijk
 10. Remmerswaal
 11. Westgeest
 12. Smit
 13. Egmond
 14. Jansen
 15. Mulder
 16. Vliet
 17. Bakker
 18. Slats
 19. Velde
 20. Zonneveld

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
 • 100% gratis en vrijblijvend
 • Marketingadvies op maat
 • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!