Places logo
Menu

Waarom rechtsbijstand onmisbaar is voor ondernemers

Waarom rechtsbijstand onmisbaar is voor ondernemers

Stel dat je net klaar bent met een groot project, maar dat de opdrachtgever plotseling niet wil betalen. Of dat je in conflict raakt met een klant of leverancier. Vaak kom je er uiteindelijk samen wel uit, maar wat als dat niet lukt? Dan kan het nodig zijn om juridische hulp in te schakelen.

Rechtsbijstandverzekering

Rechtsbijstandverzekeringen zijn onmisbaar voor ondernemers. Met zo'n verzekering ben je verzekerd van rechtsbijstand in een juridisch geschil. Bijvoorbeeld met leveranciers, medewerkers of afnemers. Zelf heb je waarschijnlijk minder verstand van het wetboek, dus is juridische hulp in sommige gevallen noodzakelijk.

Bij rechtsbijstand gaat het niet alleen om het afdekken van risico's. Je moet er als ondernemer voor zorgen dat je wordt voorzien van goed advies wanneer dat nodig is. Hierover moet je goede afspraken maken met je verzekeringsmaatschappij. Lees dus heel goed de voorwaarden door voordat je de verzekering afsluit.

Daarnaast is het belangrijk om niet zelf op zoek te gaan naar een maatschappij. Laat een ander offertes aanvragen en het zoekwerk doen. Dat scheelt je een hoop werk. De polissen zijn bij de meeste verzekeringen ongeveer hetzelfde. Ze zijn opgebouwd uit verschillende modules. Hoe meer modules, hoe duurder de premie. Je kunt voor jezelf bepalen wat je wel of niet nodig hebt. Het is belangrijk dat je dus eerst een analyse maakt van de risico's.Als je een eenmanszaak hebt, hoef je bijvoorbeeld de module 'geschillen met werknemers' niet te kiezen. Let wel op dat je dit verandert op het moment dat je wel personeel aan gaat nemen.

Persoonlijke verzekering is geen bedrijfsverzekering

Er is een fout die door veel ondernemers wordt gemaakt. Men denkt namelijk vaak onterecht dat een persoonlijke rechtsbijstandsverzekering hetzelfde is als een bedrijfs-rechtsbijstandsverzekering. Dit zijn echter twee heel verschillende zaken. Ondernemers denken soms dat zij een rechtsbijstandsverzekering hebben, terwijl dat een gezinsverzekering is. Die biedt geen dekking bij de juridische hulp die je als ondernemer nodig zou kunnen hebben. Een bedrijfspolis is dus noodzakelijk.

Aansprakelijkheid

Een andere belangrijke bijkomstigheid is de aansprakelijkheidsverzekering. Deze gaat eigenlijk hand in hand met de rechtsbijstandverzekering. Zelf kun je als ondernemer namelijk ook aansprakelijk worden gesteld als de goederen of diensten die je levert niet van de gewenste kwaliteit zijn. Wordt dit geschil uitgevochten bij de rechter, dekt een goede rechtsbijstandverzekering deze juridische kosten. Mocht je de rechtszaak verliezen en veroordeeld worden tot het betalen van een schadevergoeding, moet je dat geld zelf ophoesten als je geen aansprakelijkheidsverzekering hebt. En die kosten kunnen erg hoog oplopen. Bespaar jezelf dus een hoop ellende en laat je juridisch goed verzekeren.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!