Places logo
Menu

Waalwijker, uw naam verwijst waarschijnlijk naar uw omgeving!

Waalwijker, uw naam verwijst waarschijnlijk naar uw omgeving!

De schrijfwijze van de plaatsnaam Waalwijk veranderde de afgelopen eeuwen nogal eens: in 1200 stond de plaats bekend als Walwic, nog geen 30 jaar later werd de plaats Walewijc genoemd. Wel komen duidelijk twee elementen terug, namelijk waal (diepe poel of plas) en wijk (nederzetting). De Waalwijkers zelf noemen de stad liever 'Wolluk'. Places Nieuws nam de achternamen van de ruim 47.500 inwoners onder de loep: waar verwijzen deze familienamen naar?

Herkomstnamen

In de top 20 meest voorkomende achternamen in ons land staat Jong met stip op nummer één. Dat is ook in Waalwijk het geval. Verder staat alleen Vos in de top 20 van zowel Nederland als Waalwijk. Wat zeggen deze over de omgeving? Veel! In ons land is een groot deel van de familienamen namelijk afgeleid van aardrijkskundige namen, ook wel toponiemen genoemd. Deze namen geven aan bijvoorbeeld aan waar iemand vandaan kwam (herkomstnaam). Dongen is zo'n herkomstnaam en verwijst naar de Noord-Brabantse plaats die hemelsbreed op nog geen 11 kilometer van Waalwijk ligt. Delft verwijst eveneens naar een plaats.

Adresnamen

Een adresnaam zegt ook iets over waar iemand woont of woonde. Het verschil is dat een adresnaam niet verwijst naar een naam van een stad, dorp of land maar afgeleid is van bijvoorbeeld huizen, velden, waterlopen en straten. De Maas is een belangrijke rivier voor de provincie Noord-Brabant en stroomt ook langs Waalwijk. Dat verklaart waarom de naam zo vaak voorkomt. Andere populaire adresnamen in Waalwijk zijn Schans, Pullens, Bergmans, Verhoeven, Heuvel, Velden, Broek en Verhagen. Daarmee is de adresnaam veruit de meest voorkomende soort achternaam in Waalwijk.

De top 20 is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!