Places logo
Menu

Veel voorkomende achternamen in de Neder-Betuwe typerend voor deze gemeente

Veel voorkomende achternamen in de Neder-Betuwe typerend voor deze gemeente

De Neder-Betuwe is een gemeente in de provincie Gelderland die bestaat uit zes dorpen, namelijk Dodewaard, Echteld, IJzendoorn, Kesteren, Ochten en Opheusden. Er wonen in totaal bijna 9.000 huishoudens. In de late ijzertijd zijn deze dorpjes ontstaan, de inwoners waren toen vooral veel bezig met akkerbouw en kleinschalige veeteelt. Pas in de tiende eeuw is de Neder-Betuwe echt gaan groeien, met name de dorpjes Echteld en Kesteren. Door de tijd heen zijn er in de gemeente achternamen ontstaan met verschillende betekenissen. U vraagt zich af: wat zijn de meest voorkomende achternamen in de Neder-Betuwe en wat zeggen deze over de gemeente? In dit artikel vindt u het antwoord.

Geschiedenis van de nummer 1

Op nummer 1 staat de achternaam Huibers. Deze naam is van Germaanse oorsprong en komt uit de tijd dat verschillende Germaanse volken rondtrokken in Nederland en België. De betekenis van deze achternaam is stralend van geest. Deze naam is een patroniem, wat betekent dat de naam afgeleid is van een voornaam. In dit geval is dat Hubertus. In de Neder-Betuwe komen er meer achternamen voor die patroniemen zijn, bijvoorbeeld Willemsen, Jansen en Roelofsen.

Uitzonderingen

In de rest van Nederland komt de achternaam Huibers niet veel voor, de Neder-Betuwe is hier met 217 gevallen een uitzondering in. Dit geldt ook voor de achternamen Verwoert, Van Eldik en Hommorsom. Deze lijken in de rest van Nederland ook niet veel voor te komen. Daarnaast komen er ook veel namen voor die wel in de rest van Nederland voorkomen. Kijk bijvoorbeeld naar (van den) Berg, (van) Doorn en Jansen.

Herkomstnamen en toponiemen

Er zijn daarnaast veel herkomstnamen en toponiemen te vinden in de lijst, achternamen die te maken hebben met een plaatsnaam. Van Ommeren is bijvoorbeeld een achternaam die direct te maken heeft met de ligging van de Neder-Betuwe. Ommeren is een namelijk een dorpje ten noorden van de Neder-Betuwe, het is dus niet zo gek dat deze achternaam veel voorkomt. De achternaam Hommersom komt uit een Duits dorpje, net over de grens. Wellicht zijn enkele inwoners ooit vertrokken uit dat dorpje en terecht gekomen in de Neder-Betuwe.

Top 20 meest voorkomende achternamen

Bent u benieuwd of uw naam er tussen staat? Hieronder ziet u de gehele top 20 van de gemeente Neder-Betuwe, gebaseerd op vermeldingen van Telefoonboek.nl.

Neder-Betuwe achternamen

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!