Places logo
Menu

Veel voorkomende achternamen Hellendoorn verwijzen naar omgeving

Veel voorkomende achternamen Hellendoorn verwijzen naar omgeving

Wie denkt aan Hellendoorn, denkt waarschijnlijk aan het pretpark in het Overijsselse dorp. Het park met ruim 30 attracties trekt jaarlijks veel bezoekers, waaronder voornamelijk gezinnen met kinderen tot en met 12 jaar. Dit zorgt voor naamsbekendheid voor Hellendoorn in het hele land. Maar wie zijn eigenlijk de Hellendoorners en wat betekenen hun achternamen? Places.nl zocht het uit!

Jansen meest voorkomende achternaam

Op basis van het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl is een lijst van twintig meest voorkomende achternamen in Hellendoorn opgesteld. Bovenaan deze lijst staat Jansen, een achternaam die ook in de rest van het land populair is. Jansen verwijst naar de naam Jan, roepnaam bij de doopnaam Johannes. De vader van degene die deze naam kreeg, heette dan waarschijnlijk Jan. Zo'n achternaam wordt ook wel patroniem genoemd. Een andere verwijzing naar Jan is de achternaam Kleinjan, die vooral in Overijssel veel voorkomt. Dit kan een bijnaam zijn voor een kleine jan of voor de zoon van Jan. In dat laatste geval heeft deze achternaam een zelfde betekenis als Jansen.

Typisch Hellendoorns/Overijssels

De achternaam Hegeman komt in geen enkele gemeente zo vaak voor als in Hellendoorn. Deze achternaam verwijst naar een korenmolen in buurtschap Dijkerhoek, gelegen ten westen van het Overijsselse Holten. Scholten komt in de provincie Overijssel het vaakst voor van alle twaalf provincies. Deze achternaam verwijst mogelijk ook naar een adres, namelijk het erve Scholten. Een tweede mogelijke betekenis is de bestuurlijke functie schout, ook wel bekend als scholte.

Boerderijen en huizen

Nijenhuis is ook een typisch Overijsselse achternaam en verwijst in dit geval waarschijnlijk naar een havezate (grote boerderij) in de gemeente Olst-Wijhe of nabij Diepenheim. Ook de familienaam Bouwhuis is een adresnaam. De eerste naamdragers woonden waarschijnlijk in een huis dat bekend stond als het Bouwhuis. In de provincie zijn een aantal van deze Bouwhuizen bekend, wat verwijst naar een hoeve of boerderij bij akkerbouwland. Wist u trouwens dat boerderijen met de naam Tijhuis deze naam te danken hebben aan de ligging bij een tij, een gerechtsplaats? Bewoners van deze huizen kregen dan ook de achternaam Tijhuis, die nu nog steeds veel voorkomt in Hellendoorn en omgeving.

Bovenstaande top 20 bestaat uit een ranking van de meest voorkomende achternamen van Nieuwegein. De lijst is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl. De betekenissen zijn gevonden in de Nederlandse Familienamenbank van het CBG (Centrum voor familiegeschiedenis).

Foto: Canva

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!