Places logo
Menu

Verzuim op het werk: stress speelt een enorme rol

Verzuim op het werk: stress speelt een enorme rol

Zorg van de Zaak start een nieuwe campagne over stress op de werkvloer 'Weet jij wat er speelt?'. Financiële problemen, een echtscheiding, zorgen om een zieke moeder of ruzie op de werkvloer: de stress over dit soort zaken leidt tegenwoordig tot veel werkverzuim. Er is onvoldoende oog voor de levensloopstress van werkend Nederland is de conclusie van Zorg van de Zaak. Om meer aandacht te vragen voor psychische, lichamelijke en gedragsmatige gevolgen wordt deze campagne gelanceerd.

Stress op de werkvloer

Uit onderzoek van Zorg van de Zaak onder 1.123 Nederlanders blijkt dat 82% van werkend Nederland in de afgelopen vijf jaar te maken heeft gehad met levensloopstress. Meestal betrof dit het overlijden van een dierbare (25%), financiële problemen en het verlenen van mantelzorg (19%). Uit het onderzoek blijkt dat over het algemeen iedereen eerlijk is over het verzuim vanwege privé omstandigheden, 20% van deze mensen heeft zich wel eens ziek gemeld op werk vanwege moeilijkheden in de privésfeer en niet verteld wat de reden was. Hieruit valt te concluderen dat er een soort taboe om heen hangt.

Campagne Zorg van de Zaak

Volgens Zorg van de Zaak denken veel leidinggevenden dat levensloopstress van medewerkers ongrijpbaar is. Ze weten vaak niet wat er speelt bij hun medewerkers op de werkvloer. Het is belangrijk dat directeuren en chefs oprechte interesse tonen en de juiste aandacht voor hun medewerkers hebben. Af en toe aan uw medewerkers vragen: "Hoe is het ermee?'' Zorgt dat u op de hoogte blijft van wat er speelt. Met de campagne probeert Zorg van de Zaak werkgevers hiervan bewust te maken. Ze proberen in de campagne aan te geven dat u problemen kunt aanpakken door tijdig met elkaar in gesprek te gaan en actie te ondernemen om uitval te voorkomen.

Stress voorkomen als werkgever

Wat zou u als werkgever kunnen doen om stress bij uw medewerkers te voorkomen? Places.nl geeft u 3 tips.

  1. Weet wat er leeft in uw bedrijf en vooral bij uw medewerkers. Probeer regelmatig een gezellig praatje te maken. Dit biedt de kans om het over meer te hebben dan werk alleen. Bovendien merkt u op die manier of iemand lekker in zijn vel zit of niet.
  2. Wist u dat uw manier van leidinggeven van grote invloed is op het werkplezier en productiviteit van uw personeel? Ga eens na bij uzelf hoe u leiding geeft: bent u benaderbaar? Voelen uw medewerkers zich prettig bij u? En in hoeverre motiveert u én ondersteunt u uw medewerkers om gezond en vitaal te blijven werken? Stel uzelf nuttige vragen, ook al kan dit confronterend zijn.
  3. Kijk eens kritisch naar de werkplek van uw medewerkers. Is er een goede balans tussen ontspanning en werk binnen uw bedrijf? Kleine aanpassingen kunnen al een verschil maken. Zet bijvoorbeeld planten neer op uw kantoor en zorg dat uw medewerkers in de pauze een rondje kunnen lopen.


Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!