Places logo
Menu

Veel inwoners van Zandvoort hebben bijzondere achternamen zoals Paap en Koper

Veel inwoners van Zandvoort hebben bijzondere achternamen zoals Paap en Koper

Het uitgestrekte strand van Zandvoort trekt in de zomer veel dagjesmensen en leeft van het toerisme. Toeristen kunnen terecht bij de verschillende strandtenten die langs de boulevards te vinden zijn. Vroeger was dit wel anders, tijdens de jaren 30 van de 20e eeuw had Zandvoort het hoogste percentage NSB'ers van Nederland. De Tweede Wereldoorlog richtte veel schade aan in Zandvoort. Toegang tot het strand werd verboden en veel bebouwing werd gesloopt. De resten van de Tweede Wereldoorlog zijn nog altijd te zien door de tientallen bunkers die in het gebied staan. Tegenwoordig telt Zandvoort ruim 16 duizend inwoners en is het in de zomer een druk bezochte badplaats. Wie zijn de inwoners van Zandvoort en wat is hun achtergrond? Places Nieuws zette de meest voorkomende achternamen voor je op een rij.

Bijzondere namen

Paap, Koper en Molenaar zijn, volgens de vermeldingen op Telefoonboek.nl, de meest voorkomende achternamen in Zandvoort. De achternamen Paap en Koper zijn bijzonder, zij komen namelijk niet veel voor in de rest van Nederland maar zijn wel in Zandvoort erg populair. De naam Paap kent diverse betekenissen. Zo werd het in de middeleeuwen gebruikt als naam voor priester, het zou een verbastering zijn van het woord papa (ofwel paus) en heel vroeger zou het als mild scheldwoord voor een katholiek persoon zijn gebruikt. Het is niet duidelijk waar de naam Koper van afgeleid is, wellicht van iemand die iets wenste te kopen of iemand die handelde in het zware metaal dat koper wordt genoemd.

Betekenissen

Andere bijzondere achternamen in Zandvoort zijn de namen: Duijn, Meij en Keur. De naam Duijn wordt gezien als een metonymische beroepsnaam. Dit is een familienaam die afgeleid is van een werktuig of attribuut dat kenmerkend is voor een bepaald beroep. Vroeger werkten veel mensen in Zandvoort als aardappelteler in de duinen, de naam kan dus verwijzen naar iemand die in de duinen heeft gewerkt. De achternaam Meij is een adresnaam en verwijst waarschijnlijk naar een plaats waar men oorspronkelijk vandaan kwam. De achternaam Keur is een beroepsnaam en is waarschijnlijk afgeleid van een beroep wat met een keuring te maken heeft.

Top 20 meest voorkomende achternamen

Benieuwd naar andere namen die veel voorkomen in Zandvoort? Places Nieuws heeft de 20 meest voorkomende achternamen voor je op een rijtje gezet.

 1. Paap
 2. Koper
 3. Molenaar
 4. Keur
 5. Koning
 6. Bos
 7. Vries
 8. Visser
 9. Bol
 10. Jong
 11. Berg
 12. Boer
 13. Dam
 14. Drommel
 15. Kerkman
 16. Blom
 17. Duijn
 18. Jansen
 19. Zwemmer
 20. Meij

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
 • 100% gratis en vrijblijvend
 • Marketingadvies op maat
 • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!