Places logo
Menu

Veel achternamen in Veghel verwijzen naar woonplaats voorouders

Veel achternamen in Veghel verwijzen naar woonplaats voorouders

Veghel is een oude agrarische handelsstad, de oudste schriftelijke vermelding dateert vlak na 1200. Rond 1300 zou er een hechte gemeenschap in Veghel zijn ontstaan. In 1310 gaf Hertog Jan II van Brabant gronden in beheer aan de parochianen van Veghel. De grenzen die toen zijn vastgesteld, zijn tot 1994 de grenzen van de gemeente Veghel gebleven. Pas in 2017 is de gemeente Veghel met Erp, Schijndel en Sint-Oedenrode opgegaan in de nieuwe gemeente Meijerstad. Inwoners van de drie gemeente mochten de naam kiezen en veruit de meeste stemmen gingen naar Meijerstad. Maar wie zijn de oorspronkelijk bewoners van Veghel? Telefoonboek.nl zocht het voor je uit en keek naar de meest voorkomende achternamen in Veghel.

Alles over achternamen

Jouw achternaam geeft aan tot welke familie je behoort. Doorgaans gaat het om de familie in de mannelijke lijn. Familienamen zijn in de middeleeuwen ontstaan, in de Franse tijd (1811) werd het verplicht om ze te registreren bij de burgerlijke stand. De etymologische betekenis van achternamen kan in vier groepen worden ingedeeld: afstammingsnamen, geografische namen, beroepsnamen en eigenschapsnamen.

Toponiemen aan de top

Opvallend is dat de meest voorkomende achternamen in Veghel vooral geografisch zijn. Dit houdt dus in dat ze de geografische herkomst aangeven van de eerste naamdrager. Toponiemen bevatten stads-, dorps- of streeknamen. Ze gaan vaak terug tot microtoponiemen, dit zijn namen van kleine geografische eenheden zoals huizen, boerderijen, velden, waterlopen en straten. Op nummer 1 staat Ven, gevolgd door Dijk, Berg, Heijden en Broek. Deze namen verwijzen naar het voormalige moerassige landschap in Veghel tijdens de Middeleeuwen. Het moerassige landschap verdween, maar de achternamen zijn er nog. Bovendien zijn de achternamen Verhoeven, Heuvel, Tillaart, Zutphen, Doorn, Asseldonk, Boxmeer en Linden ook herkomstnamen.

Top 20 meest voorkomende achternamen in Veghel

Wil je weten of jouw achternaam bij de twintig meest voorkomende namen in Veghel hoort? Hieronder vind je de lijst met de twintig meest voorkomende achternamen van Veghel. De lijst is samengesteld op basis van het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl.

 1. Ven
 2. Dijk
 3. Berg
 4. Heijden
 5. Broek
 6. Verhoeven
 7. Vissers
 8. Heuvel
 9. Janssen
 10. Tillaart
 11. Kanters
 12. Jansen
 13. Peters
 14. Zutphen
 15. Wit
 16. Doorn
 17. Asseldonk
 18. Boxmeer
 19. Linden
 20. Smits

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
 • 100% gratis en vrijblijvend
 • Marketingadvies op maat
 • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!