Places logo
Menu

Veel achternamen in Noord-Brabant verwijzen naar de natuur en dorpen in de provincie

Veel achternamen in Noord-Brabant verwijzen naar de natuur en dorpen in de provincie

Denk je aan Brabant, dan denk je aan Bossche Bollen en worstenbroodjes, Guus Meeuwis, Corry Konings en Oeteldonk en Kruikenstad. De provincie ligt in het gezellige zuiden van het land en staat er om bekend dat er altijd nog wel licht brandt. Is het niet in de Lichtstad Eindhoven, dan is het wel in een kroeg in een andere stad. Want: Brabantse Nachten zijn lang. Places Nieuws zocht voor je uit welke achternamen het meest voorkomen onder de bourgondische feestvierders in de provincie. Staat jouw naam erbij?

Jansen, Janssen en (de) Jong in de top drie

De top twintig wordt aangevoerd door de naam Jansen. Blijkbaar hebben er in dit gebied veel vaders Jan geheten, want daar verwijst deze naam naar. Met Janssen op nummer twee wordt dit beeld alleen maar versterkt. Een achternaam die naar de voornamen van vaders verwijst wordt ook wel een patroniem genoemd. Ook Hendriks, Jacobs en Peters zijn patroniemen en hoor je vaker in het hele land. De hekkensluiter van de top drie is (de) Jong. Deze achternaam is de meest voorkomende achternaam in Nederland.

Verwijzingen naar de natuur

Een adresnaam is een achternaam die aangeeft waar iemand woont. De meest voorkomende adresnaam in Nederland is (van den) Berg, dat in Brabant op plaats acht staat. Deze namen hebben vaak een topografische referentie, zoals een veld, bos of waterloop. Ven en Broek verwijzen bijvoorbeeld naar een waterloop: een ven is een meer en een broek is een moerassig stuk land dat vaak langs rivieren of beken ligt. Maas verwijst naar iemand die aan de rivier de Maas, die door Brabant stroomt, woont. Ook Dijk, Heijden, Heuvel en Vermeulen verwijzen naar een locatie.

Brabantse plaatsnamen

Dongen, Loon en Rooij verwijzen nog duidelijk naar een plaats. Dongen is een dorp dat in de provincie ligt en ruim 25.000 inwoners telt. In Brabant ligt ook Loon op Zand, waar de achternaam Loon mogelijk naar verwijst. Rooij slaat waarschijnlijk op Sint-Oedenrode, wat in de volksmond Rooi genoemd wordt.

Dit zijn de twintig meest voorkomende namen in Noord-Brabant

Benieuwd of jouw naam veel voorkomt in Noord-Brabant? Bekijk hier de top 20 gebaseerd op het aantal vermeldingen van achternamen op Telefoonboek.nl.

 1. Jansen
 2. Janssen
 3. Jong
 4. Ven
 5. Smits
 6. Broek
 7. Dijk
 8. Berg
 9. Verhoeven
 10. Maas
 11. Heijden
 12. Heuvel
 13. Vos
 14. Hendriks
 15. Dongen
 16. Loon
 17. Rooij
 18. Jacobs
 19. Vermeulen
 20. Peters

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
 • 100% gratis en vrijblijvend
 • Marketingadvies op maat
 • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!