Places logo
Menu

Unilever houdt hoofdkantoor in Rotterdam

Unilever houdt hoofdkantoor in Rotterdam

De kogel is door de kerk: in plaats van twee hoofdkantoren in Rotterdam en Londen, kiest het Nederlandse voedings- en wasmiddelenconcern Unilever nu voor één hoofdkantoor in Rotterdam. Woensdag meldde Sky News dit al op basis van ingewijden, donderdag 15 maart volgde de bevestiging vanuit Unilever. Het moederbedrijf achter merken als Unox, Knorr en Calvé heeft de knoop na ruim een jaar afwegen doorgehakt. De keuze is geen grote verrassing: er werd al gespeculeerd dat Unilever naar Nederland zou komen.

Bescherming tegen overnames

Alle handelingen zijn gevolg op de overnamepoging door Kraft Heinz. Unilever wil zichzelf beter kunnen beschermen tegen overnames. De nieuwe besturingsstructuur moet simpeler en daardoor goedkoper worden. Een consequentie hiervan was de keuze voor één hoofdkantoor in plaats van twee. Hierdoor wordt Unilever ook op papier één bedrijf, gevestigd in Nederland. Een andere maatregel ter bescherming tegen overnames was het verkopen van de divisie spreads aan investeerder Kohlberg Kravis Roberts & Co (KKR), een Amerikaanse investeerdersmaatschappij, in december.

Klap voor May

Het afgelopen jaar is door zowel Nederland als het Verenigd Koninkrijk veel gelobbyd om het hoofdkantoor in eigen land te behouden. De keuze van Unilever voor Nederland is dan ook een grote klap voor de Britse premier Theresa May. Zij wilde laten zien dat bedrijven ondanks de Brexit Groot-Brittannië aantrekkelijk blijven vinden. Toch staat May niet helemaal met lege handen: de hoofdkantoren van twee van de drie divisies, namelijk zeepproducten en lichaamsverzorging, blijven gevestigd in londen. Het gaat hierbij om een budget van 1,2 miljard euro. De divisie levensmiddelen wordt gerund vanuit Rotterdam.

Beurs

Ondanks dat Unilever in toekomst alleen een hoofdkantoor in Nederland zal hebben, wil het concern ook op de beurzen in Londen en New York genoteerd blijven. Op dit moment heeft Unilever al meer Nederlandse dan Britse aandelen.

Afbeelding: Bigstock

Ook interessant

Gratis adviesgesprek?We bellen je terug!

Wil jij een gratis adviesgesprek met een van onze online adviseurs op een door jou gekozen tijdstip? Vul dan je telefoonnummer in en wij nemen vrijblijvend contact met je op!

callme callme
Kies datum/tijdJe wordt momenteel gebeld op:


Toets 1 om in verbinding te komen met ons.
Wij hopen je goed van dienst te zijn! Bedankt voor je aanvraag
Je wordt rond gebeld op:

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!