Places logo
Menu

Unieke en adellijke namen in top 20 meest voorkomende achternamen van Schoorl

Unieke en adellijke namen in top 20 meest voorkomende achternamen van Schoorl

Schoorl is een klein dorp gelegen in de gemeente Bergen in de provincie Noord-Holland. Het dorp heeft iets minder dan 5.000 inwoners en is vooral bekend van het duingebied. De Schoorlse Duinen zijn met vijf kilometer het breedste duingebied van Nederland. De bekendste duin is wellicht de Klimduin, een duin van 54 meter hoog en meer dan 100 meter lang. Liefhebbers kunnen meedoen aan de jaarlijkse Klimduinrun, een sprintwedstrijd waarin sporters deze duin trotseren. Zien we dit Nederlandse landschap ook terugkeren in de meest voorkomende achternamen van Schoorl? Places Nieuws zocht het uit.

Beroepsnamen komen het meest voor

De achternamen Bakker, Groot en Boer komen het vaakst voor in Schoorl, waarvan Bakker en Boer allebei beroepsnamen zijn. Dit duidt op het beroep dat men vroeger had. Groot is daarentegen een adjectief. Dit zijn namen die zijn afgeleid van bijvoeglijk naamwoorden en een eigen functie hebben gekregen, zoals Groot en Jong.

Unieke namen

Een aantal namen komen niet veel voor in Nederland, maar wel in Schoorl. Zo staat op plek 10 de achternaam Schotvanger, wat minder dan 200 keer voorkomt in Nederland. Deze naam komt alleen in enkele gebieden in Noord-Holland nog voor. Een schotvanger was iemand die schotgeld inde. Schotgeld is de aan de landsheer te betalen grondrente. Ook de naam Egmond komt niet veel voor in Nederland. Egmond is een herkomstnaam en duidt op de plek waar men vroeger vandaan kwam.

Een adellijke naam

Op plek 20 in de lijst staat de achternaam Louwe. Dit is een patroniem, wat betekent dat de naam is afgeleid van de naam van de vader. Echter kan deze naam ook een distinctie zijn. De elite wilde graag een onderscheidende naam. De achternaam Louwe is hier een voorbeeld van.

De top 20 meest voorkomende achternamen in Schoorl

Dit zijn de 20 meest voorkomende achternamen. De lijst is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl. Lees snel of uw achternaam erbij staat.

 1. Bakker
 2. Groot
 3. Boer
 4. Louter
 5. Smit
 6. Bijl
 7. Blom
 8. Jong
 9. Mink
 10. Schotvanger
 11. Stam
 12. Bootsma
 13. Bredewout
 14. Dekker
 15. Delis
 16. Egmond
 17. Hoogvorst
 18. Hopman
 19. Kager
 20. Louwe

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
 • 100% gratis en vrijblijvend
 • Marketingadvies op maat
 • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!