Places logo
Menu

Uitzendbranche maakt grote groei door en producentenvertrouwen neemt toe

Uitzendbranche maakt grote groei door en producentenvertrouwen neemt toe

Uit cijfers van het CBS die vanochtend bekend werden gemaakt bleek dat de uitzendbranche de grootste stijging in twee jaar tijd heeft doorgemaakt. Tot de uitzendbranche behoren arbeidsbemiddelaars, payrollbedrijven en uitzendbureaus. Zowel de omzet als het aantal uitzenduren nam het vierde kwartaal toe in deze branche.

De omzet steeg over 2017 in totaal met 6,4% ten opzichte van 2016. Het aantal uitzenduren nam zelfs toe met 8,6% in vergelijking met 2016. Over het laatste kwartaal steeg de omzet met 2,5%. Het CBS meldt dat de groei van de omzet sterk samenhangt met de groei van het aantal uitzenduren. Er was een toename in het aantal uren voor zowel langlopende als kortlopende contracten in het laatste kwartaal van 2017. Voor de langlopende contracten was er een stijging waar te nemen van 3,4%, waaruit blijkt dat de groei die zich de afgelopen jaren heeft voorgedaan doorzet. In de kortlopende contracten steeg het aantal uitzenduren iets minder sterk, namelijk met 0.5%.

Het CBS maakte onlangs bekend dat de arbeidsmarkt, voor het eerst sinds 2007-2008, weer gespannen wordt. Er was een stijging in het aantal banen en het aantal werklozen daalde. Ook het aantal vacatures nam toe, namelijk met 14 duizend in het laatste kwartaal. De uitzendbranche maakte de grootste groei door, met 24 duizend banen in het vierde kwartaal.

Vertrouwen in de economie groeit

Dat het eindelijk weer de goede kant opgaat met de economie mag duidelijk zijn, maar producenten krijgen daar ook steeds meer vertrouwen in. Dit heeft als gevolg dat ze in de toekomst meer werknemers aan zullen nemen en meer gaan produceren. Het producentenvertrouwen is in de eerste twee maanden van dit jaar weer gestegen van 10.3% naar 10.9%. Vooral over de werkgelegenheid waren ondernemers positief, 21% gaf aan dat ze het bedrijf zal gaan groeien in de komende tijd tegenover 6% die juist een krimp verwacht. Het saldo van negatieve en positieve antwoorden was het hoogste in bijna 28 jaar en kwam uit op 15%.

De branches met de meest positieve ondernemers, waren net als in januari de transportmiddelenindustrie en de hout- en bouwmaterialenindustrie. De branche die de grootste stijging doormaakte wat betreft optimisme was de voedings- en genotmiddelenindustrie.

Omzet horeca stijgt met meer dan 7% over 2017

Ook de horeca maakte een stijging door in omzet ten opzichte van het kwartaal daarvoor.Deze groeide namelijk met 0.5%. In totaal werd er over 2017 een groei van 7,4% vastgesteld ten opzichte van 2016. In 1999 werd het laatst zo"n hoge groei waargenomen. De categorie die binnen de horeca het sterkst groeide waren hotels. Deze omzet steeg met 3,3%.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!