Places logo
Menu

Top twintig achternamen in Overasselt verwijzen naar vadersnamen

Top twintig achternamen in Overasselt verwijzen naar vadersnamen

Overasselt ligt op een steenworp afstand van Nijmegen. De gemeente werd in 1810 opgericht en had toen 1.232 inwoners. Vandaag de dag telt Overasselt meer dan 3.300 inwoners en is het onderdeel van de gemeente Heumen, samen met Malden en Nederasselt. Wie wat wil weten over de historie van Overasselt, kan een bezoek brengen aan Agrarisch Museum De Lage Hof of de Korenmolen Zeldenrust. Is de historie van Overasselt ook terug te vinden in haar meest voorkomende achternamen? Places.nl stelde een top 20 meest voorkomende achternamen in Overasselt op.

Meest voorkomende achternaam: Arts

De meest voorkomende achternaam in Overasselt is Arts. In Overasselt komt deze achternaam elf keer voor, in Nederland zo'n 7.000 keer. Volgens de Nederlandse Familienamenbank kan de achternaam Arts gecategoriseerd worden als een patroniem of verwantschapsnaam: een naam die afgeleid is van de naam van de vader.

In Overasselt reiken patroniemen de top

De meeste achternamen in de top 20 meest voorkomende achternamen in Overasselt zijn patroniemen. Zo kent Jacobs (tweede plek) een geschiedenis naar de Bijbelse voornaam tot aartsvader Jacob waarin wordt benoemt dat bij zijn geboorte hij de hielen van zijn tweelingbroer Esau vasthield. In het Hebreeuws betekent ja'aqob: hij greep de hiel.

De achternaam Peters (zesde plek) is eveneens een patroniem en kan ontleend worden aan de voornaam Peter: Peterszoon. De voornaam Peter is volgens de Nederlandse Familienamenbank een roepnaam van de doopnaam Petrus (afgeleid van het Griekse woord petra, wat rots betekent). Jezus gaf deze symbolische naam aan zijn eerste apostel: 'Een ik zeg u dat gij Petrus zijt, en op deze rots zal ik mijn gemeente bouwen…'

Op de vijftiende plek volgt de achternaam Cornelissen. Deze familienaam kan ook gezien kan worden als patroniem, wat is afgeleid op basis van de voornaam Cornelis, vgl. de heiligennaam Cornelius. Dit is van oorsprong een Latijnse naam op basis van het woord cornu: de gehoornde.

Tot slot kunnen de volgende achternamen ook worden gecategoriseerd als patroniem: Theunissen (vierde plek), Gerrits (vijfde plek), Sanders (achtste plek), Derks (twaalfde plek), Dinnissen (dertiende plek) en Janssen (veertiende plek).

Adresnamen in Overasselt

Sommige achternamen in Overasselt zijn van aardrijkskundige namen afgeleid. Deze achternamen laten zien waar mensen vandaan kwamen of in welk gebied zij woonden. In Overasselt staat de naam Groes op de derde plaats. Deze naam verwijst naar een weiland of grasveld. Andere adresnamen in Overasselt zijn Van Dijk (negende plek), Van der Burgt (elfde plek) en Duijghuisen (zeventiende plek).

Bent u benieuwd of uw achternaam veel voorkomt in Overasselt? Places.nl stelde een lijst op van de 20 meest voorkomende achternamen, gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl.

Foto: Canva

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!