Places logo
Menu

Top 20 meest voorkomende achternamen in Urk

Top 20 meest voorkomende achternamen in Urk

Wie op zoek is naar een dagje uit naar een gezellig, pittoresk en karakteristiek dorpje moet eens een bezoekje brengen aan Urk. Het dorp was tot 1939 een eiland in de Zuiderzee, maar is sindsdien een dorp binnen provincie Flevoland. Ondanks dat Urk geen eiland meer is, is het typische karakter van Urk bewaard gebleven. Het dorp behoort daarnaast ook nog eens tot één van de mooiste dorpjes van Flevoland én heeft zijn eigen volkslied. Voor een klein dorpje heeft het dus veel te bieden. Naast al deze eigenschappen, kan Urk door de vele kerkgenootschappen worden omschreven als de meest kerkelijke gemeente van Nederland. Dit zorgt er ondermeer voor dat de Urkse gemeenschap erg hecht is. Zijn deze kerkelijke invloeden ook terug te vinden in de top 20 of zijn het achternamen met een andere oorsprong? Lees snel verder.

Invloeden visindustrie terug te zien in de top 20

De belangrijke economische pijler van Urk is de visserij. De invloeden van de Urkse visindustrie zijn dan ook terug te zien in de lijst van de meest voorkomende achternamen van Urk. Op nummer 8 staat namelijk de achternaam Visser. Deze achternaam is afgeleid van het beroep wat men vroeger uitoefende. Urk heeft verreweg de grootste vissersvloot en visverwerkende industrie van Nederland. Niet gek dus dat deze achternaam in de top 20 voorkomt.

Beroepsnamen komen vaak voor

Naast Visser komen ook beroepsnamen Kramer, Boer, Bakker en Brouwer vaak voor in Urk. Deze achternamen zijn allemaal afgeleid van beroepen die men vroeger uitoefende. Een feitje over beroepsnaam Boer: het grootste deel van de naamdragers in Nederland woont op Urk. Bijna 6% van de inwoners bezit de achternaam Boer.

Dorpsnaam als achternaam

Ook in Urk komt de dorpsnaam voor als achternaam. Deze (dorps)namen gebruikt als achternaam worden ook wel geografische namen genoemd. Deze namen zijn afgeleid van plaatsen, steden of dorpen die de huidige woonplaats of herkomst van personen aanduidde.

Top 20 meest voorkomende achternamen Urk

Woon jij In Urk en wil je weten of jouw achternaam voorkomt in de top 20? Bekijk dan snel de lijst, gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl.

 1. Kramer
 2. Boer
 3. Bakker
 4. Post
 5. Romkes
 6. Hakvoort
 7. Vries
 8. Visser
 9. Berg
 10. Ras
 11. Koffeman
 12. Korf
 13. Pasterkamp
 14. Urk
 15. Loosman
 16. Slooten
 17. Hoekstra
 18. Veen
 19. Brouwer
 20. Napel

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
 • 100% gratis en vrijblijvend
 • Marketingadvies op maat
 • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!