Places logo
Menu

Telefonische bereikbaarheid bij ruim een derde van de ziekenhuizen niet op orde

Telefonische bereikbaarheid bij ruim een derde van de ziekenhuizen niet op orde

Er zijn veel veranderingen in de zorg, zo wil de overheid dat ziekenhuizen, wijkverpleging, curatieve GGZ en huisartsen 1,9 miljard euro gaan bezuinigen. Verschillende directeuren van grote ziekenhuizen maken zich hier grote zorgen over. Met een bevolking die steeds ouder en daarmee ook zwakker wordt, kan de zorglast in de toekomst namelijk juist stijgen. Door middel van e-health en andere middelen proberen ziekenhuizen toch te bezuinigen. Telefoonboek.nl heeft onderzocht of de ziekenhuizen door de vele bezuinigingen telefonisch voldoende bereikbaar zijn.

Onderzoek

In de database van Telefoonboek staan 389 telefoonnummers geregistreerd in de categorie 'ziekenhuis'. Deze nummers worden in het bestand gemarkeerd als 'slecht bereikbaar' wanneer er drie keer of vaker geen gehoor wordt gegeven aan de oproep; hierbij is er ook geen mogelijkheid een bericht achter te laten. Dit houdt in dat er op dat moment geen antwoord apparaat was. Dit was bij 159 ziekenhuizen het geval, hetgeen neerkomt op 40,9% van de gevallen. Dat betekent dat 59,1% van de telefoonnummers weinig tot geen klachten krijgt.

Provincies

Wanneer er naar de bereikbaarheid van ziekenhuizen per provincie wordt gekeken, valt op dat Groningen het hoogste percentage slecht bereikbare ziekenhuizen heeft. Daar is 77,8% van de ziekenhuizen telefonisch niet goed bereikbaar. De hoogte van dit percentage is waarschijnlijk ook te danken aan het feit dat er maar negen ziekenhuizen in Groningen op Telefoonboek.nl geregistreerd staan. Dit is een relatief klein aantal gezien er in Zuid-Holland bijvoorbeeld 85 ziekenhuizen geregistreerd staan. Provincie Utrecht heeft het laagste percentage met onbereikbare ziekenhuizen. Daar is slechts 35,5% van de ziekenhuizen niet goed telefonisch bereikbaar.

Ruimte voor verbetering

Uit dit onderzoek blijkt dat veel ziekenhuizen niet goed scoren op hun telefonische bereikbaarheid. Zo heeft het ZGT ziekenhuis in Almere, zelfs 204 registraties van onbeantwoorde telefoontjes. Wat betreft telefonische bereikbaarheid is er voor verschillende ziekenhuizen dus ruimte voor verbetering. Patiënten die naar het ziekenhuis bellen doen dit vaak met een reden en het is belangrijk dat zij snel worden geholpen.

Percentage slecht bereikbaar per provincie

 1. Groningen: 77,8%

 2. Drenthe: 75%

 3. Noord-Brabant: 73%

 4. Limburg: 71,4%

 5. Flevoland: 55,6%

 6. Overijssel: 47,8%

 7. Zuid-Holland: 47%

 8. Gelderland: 42,9%

 9. Zeeland: 38,5%

 10. Noord-Holland: 37,3%

 11. Friesland: 35,7%

 12. Utrecht: 35,5%

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
 • 100% gratis en vrijblijvend
 • Marketingadvies op maat
 • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!