Places logo
Menu

UNWTO: Spanje vervangt VS als het op een na populairste toeristenland

UNWTO: Spanje vervangt VS als het op een na populairste toeristenland

De World Tourism Organization (UNWTO) verwacht dat Spanje de tweede plek gaat veroveren op de ranglijst voor de meest populaire landen voor toeristen. De Verenigde Staten staat momenteel op twee.

De populairste landen

De organisatie is onderdeel van de Verenigde Naties, dus de verwachting komt van een betrouwbare bron. De officiële cijfers die definitief uitwijzen welke landen in 2017 de populairste waren, die worden in de lente uitgebracht.

Aan de hand van reeds bekende data wordt echter verwacht dat Frankrijk nog steeds op nummer één staat en Spanje op nummer twee; een positie die voorheen werd bezet door de Verenigde Staten.

Spanje populair ondanks spanningen

Volgens de minister president van Spanje Mariano Rajoy, is het aantal toeristen in Spanje in 2017 sterk toegenomen. Vorige week maakte hij nog bekend dat de totale verdiensten uit de toeristensector vorig jaar gestegen waren met maar liefst 12 procent, waardoor ze uitkomen op een bedrag van 87 miljard euro.

Een ietwat opvallende ontwikkeling, aangezien er vorig jaar nogal wat spanningen in Spanje waren. De onafhankelijksstrijd van de Catalanen, protesten in Barcelona tegen de (te) grote toeristenstroom en een dodelijke, terroristische aanval in dezelfde stad hebben toeristen er blijkbaar niet van weerhouden om toch de populaire vakantiebestemming op te zoeken.

Hoewel de onrustige, politieke situatie in Catalonië er wel voor zorgde dat toerisme in het noordoosten van Spanje is afgenomen, is toerisme in de rest van Spanje wel gestegen.

VS en de "Trump slump"

In de Verenigde Staten is toerisme daarentegen afgenomen met vijf procent in het eerste kwartaal en met drie procent in het tweede kwartaal van 2017. De daling komt in navolging van de presidentiële verkiezing van Donald Trump, waardoor de afname ook wel bekend staat als de "Trump slump".

Daarnaast is ook de waarde van de dollar gestegen, waardoor het ook een stuk duurder is geworden om op vakantie te gaan in de Verenigde Staten.

2017: een sterk reisjaar

Data van de UNWTO laat zien dat 2017 een buitengewoon sterk reisjaar was. Er wordt geschat dat internationaal toerisme wereldwijd met 7 procent is toegenomen. Met name Zuid-Europa en mediterraanse gebieden waren populair - daar was toerisme vorig jaar 13 procent hoger dan in 2016.


Foto: Max Pixel

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!