Places logo
Menu

Say cheese: dit zijn de 20 meest populaire achternamen in Alkmaar!

Say cheese: dit zijn de 20 meest populaire achternamen in Alkmaar!

Alkmaar staat wereldwijd bekend als kaasstad. De populaire kaasmarkt in de stad wordt jaarlijks door ruim 200 duizend mensen bezocht. Deze typische traditie bestaat al sinds 1593 en wordt nog steeds in ere gehouden. Alkmaar is de enige stad waar de kaas nog op deze traditionele wijze op de kaasmarkt verhandeld wordt. Places.nl onderzocht of de achternamen van de Alkmaarders, in de volksmond ook wel kaaskoppen genoemd , ook zo'n rijke historie hebben.

Top drie Alkmaar

Met stip op nummer één staat Bakker, een achternaam waarvan de betekenis duidelijk te achterhalen is. Deze achternaam verwijst namelijk naar het beroep van bakker, die ambachtelijk brood en andere deegwaren bakt. De top drie wordt aangevuld door Jong en Groot.

Beroepen van Alkmaarders

Verder in de top twintig staan nog meer beroepsnamen, waarvan opvallend genoeg geen enkele een link heeft met kaas en/of handel. Dekker is bijvoorbeeld afgeleid van het beroep van dak- of rietdekker, Smit verwijst naar het beroep van smid (metaalbewerker) en Boer is afgeleid van het beroep van landbouwer of veehouder. Ook de achternamen Visser, Meijer en Brouwer verwijzen naar beroepen.

Omgeving

De Alkmaarse achternamen vertellen niet alleen iets over beroepen van de inwoners, maar ook iets over de omgeving. Zo duidt de achternaam Berg op herkomst van een heuvel of verheffing. De achternaam verwijst mogelijk ook naar een specifieke plaatsnaam, zoals Geertruidenberg, s'-Heerenberg en Sint Odiliënberg. Deze plaatsen liggen niet in het noorden, maar juist in het zuiden en westen van ons land. Veen heeft natuurlijk wel een duidelijke link met de omgeving van Alkmaar: het merendeel van het Nederlandse veenlandschap ligt verspreid in West- en Noord-Nederland. Ook Bos en Duin verwijzen naar de omgeving: zowel bossen als duinen komen in de directe omgeving voor.

Bovenstaande top 20 bestaat uit een ranking van de meest voorkomende achternamen van Nieuwegein. De lijst is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl. De betekenissen zijn gevonden in de Nederlandse Familienamenbank van het CBG (Centrum voor familiegeschiedenis).

Foto: Canva

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!