Places logo
Menu

Sanders, Janssen en de Rooij meest voorkomende achternamen in het Brabantse Nuenen

Sanders, Janssen en de Rooij meest voorkomende achternamen in het Brabantse Nuenen

Wie aan Nuenen denkt, denkt aan Vincent van Gogh. De laatste twee jaar die hij in Brabant doorbracht, verbleef hij in deze plaats. Hij maakte hier onder andere het wereldberoemde schilderij De Aardappeleters. In de stad herinneren nog steeds 23 locaties aan deze periode, waarvan hij er veertien als schilderij vereeuwigde. Wist u dat hij een kwart van zijn totale oeuvre in Nuenen maakte? Places.nl was benieuwd of de achternamen van de inwoners ook zo kunstzinnig zijn of juist erg 'binnen de lijntjes'. U leest het in dit artikel.

Vadersnamen populair

Sanders is de meest voorkomende achternaam in Nuenen. Deze achternaam is een patroniem, ook wel vadersnaam genoemd. Waarschijnlijk afgeleid van de Griekse voornaam Alexander. Janssen is ook zo'n naam die gegeven werd aan de zoon van een vader. Janssen (plek twee) is afgeleid van de voornaam Jan, net als Jansen (plek vier).

Brabantse plaatsen

Rooij (plek drie) verwijst niet naar familiebanden, maar naar de omgeving. Deze namen werden gegeven aan inwoners van plaatsen met het bestanddeel -rode/-rooij, zoals bij Sint Oedenrode en Nistelrode. Deze Brabantse plaatsen liggen op respectievelijk twintig en veertig kilometer afstand van Nuenen. Waar de toevoeging -rooij in deze namen voor staat, is ook duidelijk. Dit herinnert namelijk aan het rooien van bos om het land in cultuur te brengen er een nederzetting te stichten. Lieshout is ook een herkomstnaam en verwijst eveneens naar Brabantse plaats.

Deze top 20 is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl.

Foto: Canva

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!