Places logo
Menu

Rijswijkse achternamen zeggen veel over verleden met water

Rijswijkse achternamen zeggen veel over verleden met water

Rijswijk is een gemeente en stad in het kustgebied van de provincie Noord-Holland, gebouwd op gebied dat vroeger tot de rivierendelta behoorde. Vele eeuwen voor Christus lag Rijswijk aan de kustlijn, maar deze is door de jaren heen in westelijke richting verschoven. In de zeventiende eeuw kwam de stad in het zicht van de Oranjes. Onder andere stadhouder prins Maurits liet er een stallencomplex bouwen en stadhouder Frederik Hendrik liet er een paleis bouwen, Huis te Nieuburg. In 1679 kwam in dit paleis een einde aan de Negenjarige Oorlog door middel van de Vrede van Rijswijk. Na de Tweede Wereldoorlog is Rijswijk zo hard gegroeid dat het van een dorp in een stad transformeerde. Is er een connectie tussen de achternamen van de bewoners in Rijswijk en de rijke geschiedenis van de stad? Places.nl zocht het voor u uit.

Verleden met water komt terug in huidige achternamen

De meeste achternamen in Rijswijk verwijzen inderdaad het verleden van de stad en het is dan ook geen verrassing dat de meeste achternamen te maken hebben met water. Kijk bijvoorbeeld naar Dijk, Beek, Meer en Vliet. Al deze achternamen hebben te maken met het water waar de stad vroeger mee kampte. Eén van de achternamen die ook veel voorkomt is de achternaam Veen. Deze achternaam heeft een connectie met de soort grond waar Rijswijk in de eeuwen net na Christus vooral uit bestond, namelijk veen. Daarnaast bestond het gebied ook uit een grote hoeveelheid bossen, waar de achternaam Bos dan weer van af te leiden is. De bewoners van het gebied leefden in diezelfde tijd vooral van vis en veeteelt, wellicht komen daar de achternamen Boer en Visser vandaan.

Ook gebeurtenissen 17e eeuw zichtbaar

Een opvallende achternaam in Rijswijk is Pronk, één die in Rijswijk veel meer voor lijkt te komen dan in andere steden. Deze achternaam komt waarschijnlijk van het werkwoord pronken. Aangezien er een paleis is gebouwd in Rijswijk en meerdere malen in het zicht kwam van de Oranjes, zullen de inwoners van Rijswijk vast wel trots zijn geweest en gepronkt hebben. Het is mogelijk dat de achternaam Pronk hier vandaan komt.

Verstedelijking zorgt voor bekende Nederlandse achternamen

De overige achternamen zijn waarschijnlijk overgenomen uit de rest van Nederland. Dit zijn naast de meest voorkomende achternamen in Rijswijk ook de meest voorkomende achternamen in de rest van Nederland. Waarschijnlijk komt dit omdat de plaats na de Tweede Wereldoorlog verstedelijkt is en er mensen uit heel Nederland naartoe zijn verhuisd. Denk bijvoorbeeld aan Berg, Jong, Vries, Jansen, Groot, Mulder en Smit.

Top 20 meest voorkomende achternamen Rijswijk

Places.nl heeft aan de hand van het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl een top 20 meest voorkomende achternamen samengesteld. Staat uw achternaam er tussen?

Top 20 meest voorkomende achternamen in Rijswijk

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!